Foto: Thinkstock

Mistično jezero krije potopljeni grad / VIDEO

Podeli

Jezero u Alberti na površini izgleda kao i svako drugo. Okruženo je krošnjama drveća, duboko je 142 metra, a prostire se na površini od oko 20 kvadratnih kilometara.

Reč je o mestu koje privlači ljubitelje prirode, kajakaše, planinare i bicikliste.

Ipak, mnogi posetioci ne znaju da se ispod ove ogromne količine vode krije grad koji je moguće istražiti pomoću ronilačke opreme. U pitanju je turističko naselje Minevanka Lending, osnovano krajem 19. veka, u kojem su se nalazile četiri avenije, tri ulice, nekolicina kuća, hotela i restorana.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Da bi područje snabdeli energijom, stanovnici su 1912. i 1941. izgradili brane u okviru elektrane Klagari. Nivo jezera tako je podignut za oko 30 metara, a tom prilikom potopljeno je turističko odmaralište.

"Tokom Drugog svetskog rata je falilo energije. Kalgari i okolna mesta značajno su narasli i bila im je potrebna struja, a jezero Minevanka bilo je odgovor na sve njihove probleme," objašnjava arheolog Bil Peri iz organizacije Parkovi Kanade.

Iako je većina objekata bila izgrađena od drveta, gradić nije "istrulio“. Naprotiv, hladna voda glečerskog jezera očuvala je potopljene zgrade, koje svake godine "poseti“ oko 8.000 ronilaca.

Još jednom putujte sa Entonijem Burdenom

Vest o smrti Entonija Burdena šokirala je svet. Jedan od najuticajnijih kuvara današnjice koji je bio poznat po svojim putopisima na CNN-u u kojima je na autentičan način istraživao ne samo kuhinju, već i kulturu brojnih zemalja koje je obišao.

strana 1 od 1804 idi na stranu