Napušteni svetionik koji će do 2030. nestati /VIDEO

Zbog zapanjujućih peščanih dina koje okružuju Rubjerg Knude, ovaj deo neki nazivaju i danska Sahara.

Izvor: punkufer.hr
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Na severu Danske još 1900. godine u promet je pušten svetionik Rubjerg Knude. Gorostas visok 23 metra smešten je na obali Severnog mora u Rubjergu, tačnije na litici Lønstrup koja se izdiže na 60 metara nadmorske visine.

Kada je izgrađen, oko njega nije bilo peščanih dina, ali zbog erozije tla, podizanja nivoa mora i jakih vetrova koji su naneli pesak s obližnjih litica, stvari su se s vremenom dramatično izmenile.

Svetionik je bio u funkciji od 27. decembra 1900. do 1. avgusta 1968. godine. Zatvoren je kad su ribari shvatili da nanosi peska potpuno onemogućuju pogled na njega s mora.

Erozija tla i "nestajanje"

Pesak je zatrpao i zgradu muzeja i gostionice koje su se nalazile uz njega, pa su u međuvremenu uklonjene iz sigurnosnih razloga.

Zbog zapanjujućih peščanih dina koje okružuju Rubjerg Knude, ovaj deo neki nazivaju i danska Sahara. Svake godine ga posećuje veliki broj ljudi koji žele da uživaju u nesvakidašnjem prizoru te skandinavske zemlje.

Obala u proseku svake godine erodira po 1,5 metara, zbog čega stručnjaci pretpostavljaju da će do 2030. godine svetionik "progutati“ more i pesak.

Kako zapravo izgleda ovaj zapanjujući deo Danske, pogledajte u video-snimku.

Zanimljivosti

strana 1 od 733 idi na stranu