Izvor: B92

Površinom je najveća na svetu, a njena prestolnica Moskva broji više od 10 miliona ljudi. No, nije reč samo o Moskvi, tu su i Sankt Peterburg¸Soči, jezera, planine, istorija...

Pred vama je 20 manje poznatih stvari o zemlji Dostojevskog, Tolstoja, Puškina i drugih velikana.

1. Hotel Astoria u Sankt Peterburgu mesto je na kom je Hitler planirao da održi veliku zabavu jednom kad zauzme grad (tad se zvao Lenjingrad). Srećom, nakon jedne od najdužih opsada u istoriji to mu nije pošlo za rukom.

2. Ostanimo još malo u Sankt Peterburgu. Slavni muzej Emitraž dom je za 70 mačaka, koje čuvaju blago od miševa.

3. Najpoznatiji trg u Moskvi svakako je Crveni trg. Međutim, zanimljivo je da se njegovo ime ne veže uz komunizam, već dolazi od ruske reči "krasnji" koja ima dva značenja – "crveni“ ili "krasni“.

4. Jedno od tradicionalnih jela mnogima se ne bi svidelo. Reč je o supi od pilećih nogica, koju ovde rado jedu.

5. Rusi obožavaju garderobu. Nemojte očekivati da ćete doći daleko u restoranu/baru/muzeju i sličnim mjestima, a da neko ne ponudi da uzme vašu jaknu.

6. Pripazite kad darujete cveće. Obavezno darujte neparan broj cvetova.

7. Prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije, Rusi su četvrti prema konzumaciji alkohola po glavi stanovnika. Ispred njih su samo Belorusi, Moldavci i Litavci.

8. Verovali ili ne, reč "votka“ potiče od reči "voda“.

Foto: Thinkstock

9. Neverovatno, ali očekivano trajanje života muškaraca iznosi tek 65 godina. S druge strane, Ruskinje u proseku žive 10 godina duže.

10. Iako je nadaleko poznata lepota moskovskog metroa i smatra se najlepšim na svetu, neslužbeno se priča kako postoji još jedna tajna linija koja povezuje vojne bunkere.

11. Ovde muškarci ne bi trebalo da imaju problema s pronalaskom žene, s obzirom na to da u Rusiji živi 11 miliona više žena nego muškaraca.

12. Prema istraživanjima, više od 50 odsto policajaca uzima mito.

13. Stranci plaćaju znatno veću svotu za obilazak nekih spomenika od domaćeg stanovništva. To se ne čini poštenim, ali ne možete učiniti ništa.

14. Postnik Jakovljev ime je arhitekte zaslužnog za izgradnju čudesne katedrale sv. Vasilija Blaženog. Legenda kaže da je po završetku radova car Ivan Grozni tražio da ga oslepe kako ovaj više ne bi nikad mogao da napravi ništa što bi lepotom moglo konkurisati katedrali.

15. Rusija ima više vremenskih zona od bilo koje države na svetu – čak 11.

Foto: Thinkstock

16. Ruski i sovjetski lideri poprilično su neobični. Tako je Mihail Gorbačov snimio album balada, a Putin izdao DVD na kojem se bavi džudoom.

17. Zloglasni gulazi (radni kampovi) za vreme SSSR-a mogli bi uskoro postati ni manje ni više nego turističke atrakcije.

18. Selo Ojmjakon mesto je u kom je davne 1933. izmerena najniža temperatura na planeti. Naime, tad je živa pokazala 67,7 Celzijusovih stepeni ispod nule.

19. Godine 1908., ruski olimpijci stigli su na igre u London s 12 dana zakašnjenja. Razlog? Još uvek su koristili Julijanski kalendar.

20. U Rusiji postoji lanac kafića u kom je piće besplatno, ali plaćate vreme provedeno u njemu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.