Izvor: B92

Udar munje u avion scenario je kojeg se plaše i najhrabriji putnici. Ima li razloga za brigu?

U incidentu koji se dogodio ove nedelje, na letu NZ433 avio-kompanije Er Nju Zeland, avion koji je poleteo iz Oklanda za Velington morao je da se vrati na aerodrom iz bezbednosnih razloga.

Avion je pogodila munja, a letelica je podvgnuta standardnoj proveri uprkos tome što nije oštećena.

Putnici, koji nisu povređeni, prebačeni su na druge letove zbog straha od ponovnog letenja po olujnom nebu.

Šta se, zapravo, dešava kada munja udari u avion i zašto letelica nije oštećena?

Pilot Patrik Smit, autor knjige “Kokpit konfidenšal”, kaže da su udari munja česta pojava avijaciji i da su avioni pravljeni tako da sprečavaju ulazak struje u kabinu, kao i oštećenja električnih sistema.

"Svakom avionu se u proseku dogodi otprilike jednom u dve godine, a letelice su dizajnirane tako da mogu da izdrže udar. Spoljašnja oštećenja su vrlo retka. Toliko retka da ih putnici najčešće i ne primete", kaže Smit.

Mamu Hadad, profesor i direktor "Morgan-Boti" laboratorije na Univerzitetu u Kardifu dalje objašnjava da su moderni avioni (uključujući drimlajnere i Boingov erbas A350) sagrađeni od laganih ugljeničnih kompozita, prekrivenih tankim slojem bakra, i da se ponašaju poput Faradejevog kaveza. To znači da je prostor u kojem putnici sede zaštićen od protoka električne energije.

Pražnjenje, koje je obično usmereno ka vrhu krila ili 'nosu' aviona, prolazi po metalnoj oplati letelice i nastavlja dalje svoj put. Razloga za paniku nema jer avion nije uzemljen, što znači da nije izložen direktnom udaru.

Ono što je još važnije jeste da rezervoari sa gorivom nisu izloženi varnicama munje. Metal koji ih okružuje podnosi dobro temperature do 30.000 stepeni Celzijusovih, piše britanski "Telegraf".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.