Izvor: Tanjug

Izložba „Putevima rimskih imperatora“ prvi put biće predstavljena široj javnosti u Srbiji i to na jubilarnom, 50. međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, koji će biti održan od 5. do 7. oktobra na Novosadskom sajmu.

Direktor Arheološkog instituta Beograd i autor izložbe Miomir Korać rekao je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da će posetioci moći da vide replike bista 18 rimskih imperatora, kao i maketu vojnog logora i grada Viminacijuma, koja je građena gotovo tri godine.

"Donećemo i čitav niz sadržaja vezanih za gastronomiju. U Africi je jedan kuvar ili sakupljač recepata, a ne znamo dovoljno o njemu, trideset godina iza Hrista, ostavio delo 'Kulina romana', pa ćemo mi za posetioce da spremamo gastronomske specijalitete iz tog vremena“, rekao je Korać.

On je naveo da će biti organizovan i događaj na kojem će biti moguće videti rekonstrukcija borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. „Virtuelna arheologija biće predstavljena posetiocima 50. sajma turizma, a biće izloženi i suveniri Arheološkog parka Viminacijum, inače replike rimskih predmeta.

"Za bolje upoznavanje sa istorijatom arheoloških istraživanja i samog lokaliteta Viminacijum biće prezentovano nekoliko filmova“, dodao je Korać. Po njegovim rečima, izložba je do sada gostovala u najeminentnijim kulturnim institucijama, galerijama i muzejima širom Evrope i sveta u Vašingtonu, Njujorku, Budimpešti, Pragu, Rimu, San Francisku, Čileu, Los Anđelesu.

„Nakon ovih prestonica i prestonica kulture Novi Sad, biće domaćin ovoj izložbi“, istakao je Korać. Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je to jedinstvena postavka koju će posetioci imati priliku da vide prvi put u Srbiji.

"Reč je zaista o ekskluzivitetu i izložbi koja je bila predstavljena na inauguraciji predsednika Republike Srbije, a Novosađani i svi posetioci Sajma imaće prilike da je vide na Sajmu turizma“, rekao je Cvetković.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu Milan Micić rekao je da je izložba veoma značajna jer omogućava svima da prepoznaju kulturne slojeve na našem prostoru. „"To je važno kako bismo razumeli dubinu civilizacije i ono što jeste antička civilizacija, ono što jeste rimska kultura, jer se na temelju rimske kulture temelji i evropska civilizacija i kultura“, kazao je Micić.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević rekao je da je prošlogodišnje istraživanje Turističke organizacije Srbije pokazalo da strani turisti koji dolaze u Srbiju na prvo mesto stavljaju kulturno-istorijsko nasleđe kao razlog dolaska.

„Namera Grada Novog Sada, koji je Evropska prestonica kulture, je da naporno radi naredne četiri godine kako bismo 2021. godine ubirali plodove, a ova izložba je samo jedan korak u tom pravcu“, naveo je Radojević.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.