Izvor: J. Vukašinoviæ

Autor: {"id":428720,"id_news":1293806,"name":"","surname":"J. Vuka\u0161inovi\u00e6"}

Šetnja metropolom tokom vrelih i sunčanih dana ne zvuči baš primamljivo osim ukoliko ne koračate glavnim gradom Mađarske. Na ulicama Budimpešte mogu se videti građevine projektovane u različitim arhitektonskim i umetničkim stilovima.

Pored antičkih, tu su i zdanja građena u gotskom, renesansnom, vizantijskom, baroknom, klasičnom i neoklasičnom stilu, a Budimpešta je prepoznatljiva i po arhitekturi secesije.

Zgrade u Budimpešti relativno su niske, pa ih ima samo stotinak sa više od 10 spratova. Obala Dunava, Budimski dvorac sa okolinom, Avenija Andraši i Milenijumski muzej metroa nalaze se na listi Uneskove svetske baštine, pa je i to razlog strogih pravila koje grad propisuje kada je reč o izgradnji novih zgrada u centru zgrada.

Grad se sastoji od 23 okruga koja su međusobno fantastično povezana gradskim saobraćajem. Vožnja taksijem koštaće vas koliko i po Beogradu, ali je najlepše obići grad turističkim autobusom. Posle malo cenkanja, karta može da košta i 15 evra, a traje 24 sata. U nju je uračunata i vožnja brodićem po Dunavu.

Turistički autobus nudi i vodiča koji vam na nekoliko stranih jezika predstavlja glavni grad Mađarske i sve njegove osobenosti. Na trasi ćete naići na Citadelu, Ribarsko selo, Trg heroja, na kojem se nalazi i Ambasada Srbije, velelepno zdanje Mađarskog parlamenta i još mnogo toga, jer cela tura traje oko tri sata.

Noćni život je veoma zanimljiv, pogotovo u Jevrejskom kvartu, gde sve vrvi od mladih turista koji stižu sa svih strana sveta. Samim tim, i ponuda u lokalima je šarolika, od tradicionalne mađarske kuhinje, preko italijanske, azijske, pa do tajlandske, indijske...

Mesta koja morate obići su restoran "Ser Lanselot", u čijem ambijentu ćete se vratiti u srednji vek, i "Haj note skaj bar", koji se nalazi na samom vrhu hotela "Arija", odakle puca pogled na grad i obližnju Baziliku. Na spisku je i restoran "Vintidž" - ušuškan lokal sa ukusnom hranom.

Vaci ulica je jedna od najlepših zona za šetanje, nudi raznovrsne restorane, pabove, a interesantna je i za šoping. Ipak, prodavnice najpoznatijih svetskih brendova nalaze se na Bulevaru Šesti oktobar.

Budimpešta na svakom koraku ima hotele, hostele i stanove za izdavanje, a cene smeštaja su od 15 evra po osobi za noć pa naviše, zavisno od toga šta želite.

Usluga

Thinkstock

Mađarska je preplavljena turistima, a na sve cene dodajete od 12 do 16 odsto, zavisno od lokala. U račun koji dobijete uračunat je i bakšiš, pa deluje da je upravo zbog toga osoblje pomalo nezainteresovano da vas usluži.

Mađari, bar oni koji rade u boljim lokalima, govore strane jezike, ali im ljubaznost nije na najvišem nivou. Obrok uglavnom košta oko 15 evra, mada, ako zađete u manje prometne ulice, možete da ga platiti i manje. U pojedinim lokalima porcije su baš velike, pa i tu možete uštedeti.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.