Izvor: B92

Nepregledne četinarske šume, tri jezera, meandri Uvca, livade "istkane" od raznobojnog poljskog cveća opojnih mirisa, blagotvoran vazduh bogat terpentinom i ozonom, beloglavi supovi, Ušačke pećine... Ovo su samo neka od brojnih "zlata" Zlatara.

Piše: J. Matijević

Izvor: Novosti.rs

S obzirom na to i da je idealno mesto za beg od tropskih vrućina, ne čudi što sve više namernika pohodi ovaj planinski biser jugozapadne Srbije.

Turisti u ovom ekološkom raju, uživaju, pre svega zbog mogućnosti aktivnog odmora i šetnji tokom kojih se na svakom koraku potvrđuje da Zlatar nije slučajno proglašen vazdušnom banjom. Najveća atrakcija Zlatara je krstarenje kanjonom Uvca, kroz čuvene, slikovite meandre čije litice su stanište beloglavih supova. Ovi gospodari neba su, kažu Zlatarci, najbolji "garant" da je priroda u ovim krajevima netaknuta.

"Poslednjih godina, Zlatar pohodi sve više gostiju avanturističkog duha", kaže Rosa Jakovljević, direktor Turističko-sportskog centra "Zlatar" u Novoj Varoši. "Njihova glavna 'meta' je adrenalin park na Babića brdu, jednom od najpoznatijih i najpristupačnijih obronaka Zlatara".

Ovaj park drugi je po veličini u Srbiji i nudi pravi adrenalinski užitak. Platforma sa preprekama na drveću, duga je 340 metara i visoka oko pet metara. Cena "kruga" po adrenalin parku je 500 dinara. Istovremeno, Zlatar je, sa oko 100 kilometara biciklističkih staza, postao veliki izazov za bicikliste željne adrenalinske vožnje po planinskim stazama.

Na obalama Zlatarskog i Radoinjskog jezera uređene su "pontonske" plaže, koje leti, dnevno, zaposedne i po nekoliko hiljada kupača. Oni drugi, željni plivanja "u miru" i uživanja u lepotama prirode, kupališta pronađu uzvodno na Zlatarskom jezeru, na plažicama u okruženju smrča i breza. U lepotama Zlatara "baterije pune" i hiljade šetača. Za njih je uređeno više od 33 kilometra pešačkih staza koje ih vode do najlepših i najskrivenijih kutaka zlatne planine. Uživanje u beskrajnim vidicima, mirisnim livadama i šumskim izazovima, kako kažu, dugo se pamti i najbolja je pozivnica da se ponovo dođe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.