Devet izvanrednih mesta na koja turisti ne smeju da kroče

Podeli

Predstavljamo neka od najzanimljivijih mesta na svetu na koja najverovatnije nikada nećete kročiti...

Surtsej, Island

Ako biste gledali stare mape Islanda, ne biste mogli da pronađete Surtsej jer ostrvo nastalo nakon serije zemljotresa koji su pogodili Island šezdesetih godina. Naučnici su tada na Surtseju osnovali laboratoriju, koja se i danas nalazi u funkciji.

Pristup ostrvu dozvoljen je samo članovima pažljivo odabranog naučnog tima jer bi poseta turista ugrozila njegov jedinstven ekosistem.

A post shared by Emily Hope (@em1lyh0pe) on

Manstir svete Katarine na Sinaju

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj kompleks nalazi se na planini Sinaj od 6. veka, a njegove odmbrambene zidine su ga štitile prvo od upada Krstaša, a onda i svih ostalih opasnosti.

Reč je o jednom od najstarijih hrišćanskih manastira na svetu, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, a samo Vatikanska biblioteka ima veću kolekciju starih manuskripata.

Dom je Kapele gorućeg grma, mesta na kojem je Mojsije navodno video grm u plamenu, kao što je i opisano u Drugoj knjizi Mojsijevoj.

Ipak, manastir je zatvorio vrata posetiocima ove godine, nakon što je pripadnik Islamske države ubio policajca u blizini.

Oblast 51, SAD

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oblast 51 u pustinjama Nevade jedna je od omiljenih destinacija ljubitelja teorija zavera. Pripada Američkom ratnom vazduhoplovstvu i predstavlja mesto na kojem su vršena nuklearna testiranja.

Amerikanci su vrlo tajnoviti kad je reč o Oblasti 51, pa su vremenom počele da se šire glasine da su na ovom području primećeni vanzemaljci.

U bazu, naravno, ne možete da uđete, ali to nije sprečilo razvoj turističke industrije.

Sana, Jemen

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prestonica Jemena jedan je od starijih i najviših gradiva na svetu. U Starom gradu, smeštenom u srcu Sane, takođe se mogu videti neki od najboljih primera islamske i otomanske arhitekture.

Veći deo grada, u kojem ljudi žive već 2.500 godina, sagrađen je u 11. veku, a Sana se kao celina nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Pećina Lasko, Francuska

Davne 1940, grupa tinejdžera naišla je u oblasti Dordonja na pećinu čije su zidove krasili crteži stari 2.000 godina.

Kada je pećina otvorena za javnost 1948. godine, nije prošlo mnogo pre nego što je prisustvo turista počelo da ugrožava slike. Pećina je iz tog razloga zatvorena, a u blizini otvoren muzej sa identičnom kopijom crteža.

Danas se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine i može da se pohvali najstarijim prizorima životinja iz doba gornjeg paleolita, starim oko 19.000 godina.

Zavetni kovčeg, Etiopija

Neko vreme pre rođenja Hrista, Zavetni kovčeg koji sadrži table na kojima je uklesano deset Božijih zapovesti, nestao je iz Jerusalima i završio u Etiopiji.

Kovčeg se danas nalazi u gradu Aksumu, a čuvaju ga čuvari, koji ne dozvoljavaju nikome da uđe u građevinu u kojoj se nalazi. Čak i da nekako uspete da pronađete put u zgradu, nećete uspeti da vidite Zavetni kovčeg jer je sakriven.

A post shared by James Duncan (@jaymzduncan) on

Timbuktu, Mali

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj antički grad u Sahari vekovima je bio jedno od najvažnijih sedišta islamskog učenja. Ipak, nakon terorističkih napada, poseta turista ovom Uneskovom dragulju drastično je pala.

Zahvaljujući tome što se nalazi na nekim od najvažnijih trgovačkih ruta, u Timbuktu se slivalo veliko bogatstvo. Čak i danas trgovci solju prolaze kroz ovo mesto, uprkos nemirima.

Atos, Grčka

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U pravoslavnim manastirima na Atosu monasi žive već više od hiljadu godina.

Ženama je zabranjen pristup, i to se verovatno neće skoro promeniti. Čak ni životinjama ženskog pola nije dozvoljeno prisustvo, što znači da se mlečni proizvodi i jaja dopremaju iz drugih krajeva Grčke.

Jedini izuzetak su mačke, koje imaju zadatak da love miševe jer monasi u jednom trenutku više nisu znali kako da izađu sa njima na kraj.

Leptis Magna, Libija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čak i pre nego što su Libiju zadesili politički neredi, njen starorimski grad Leptis Magna nije bio mnogo popularan među turistima.

Osnovali su ga Feničani u 7. veku pre nove ere, a krasi ga obilje velelepnih građevina, među kojima se najviše ističe rimsko pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18482 idi na stranu