Izvor: B92

Desetak godina nakon filma o novinaru Boratu Sagdijevu, Kazahstan je sve popularnija destinacija i za to ima sasvim dobre razloge.

Stene s crtežima

120 kilometara od Almatija nalaze se neobične stene, koje potiču još iz bronzanog doba. Ukrašene su raznim crtežima i pismima, a nalaze se pod zaštitom Uneska.

Skijanje u gradu

Pola sata vožnje od centra Almatija nalazi se skijalište Šimbulak, u kojem sezona traje od decembra do aprila. Ovo je inače jedno od najmodernijih skijališta centralne Azije.

Odgovor na Veliki kanjon

Amerika se ponosi Velikim kanjonom, ali i Kazahstanci konja za trku imaju - Čarin kanjon. Zaljubljenici u prirodu ga obožavaju, a vole ga i ljubitelji Instagrama…

Foto: Thinkstock

Konjsko meso

Da li ste čuli za dobar 'horseburger'? Zelena pijaca u Almatiju puna je hrane, a konjetina se nalazi skoro na svakom štandu.

Neobični muzeji

Ako ste zaljubljenik u neobične male muzeje, svakako obiđite Muzej narodnih muzičkih instrumenata u Almatiju. Nalazi se u parku, a smešten je u drvenoj kući.

Astana noæu (Foto: Foto: Thinkstock)

Čarobna džamija

U Astani, glavnom gradu zemlje, nalazi se fascinantna džamija da minaretima i kupolom od zlata. Reč je o trećoj najvećoj džamiji centralne Azije, tako da se isplati posetiti je.

Jezero Kaindi

Nastalo je nakon zemljotresa 1911. godine, a smešteno je u planinama Tjen Šan. Ovo predivno jezero tirkizne boje okruženo je prirodom koja ostavlja bez dana, a nalazi se 5 sati vožnje od Almatija. Savršeno je za dvodnevni izlet.

Foto: Thinkstock

Bajterek toranj

Spomenuti toranj nalazi se u glavnom gradu, a raste 97 metara u nebo. Specifičan je po tome što je na vrhu ukrašen zlatnim jajetom , do kojeg je moguće doći liftom. Odatle se pruža veličanstven pogled na grad.

Idemo u svemir

Poznato vam je da je Jurij Gagarin bio prvi čovek u svemiru, ali vam je verovatno manje poznato da se u visine vinuo upravo iz Kazahstana, tačnije sa kosmodroma Bajkonur. Možete ga posetiti u okviru organizovane ture, mada na ovom mestu više nećete naći rakete…

Foto: Thinkstock

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.