Izvor: B92

U dolini Velike Morave nalazi se specijalni rezervat prirode "Brzansko moravište", jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa ptica, vodozmaca i gmizavaca u ovom delu Srbije, čijim većim delom od pre četri godine upravlja Grad Jagodina. Osim ekologa i stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, za njega se gotovo i ne zna, "a možda je i bolje tako, duže će ostati netaknuto". Turistički radnici Jagodine, misle drugačije.

Rezervat se nalazi između sela Brzan (opština Batočina) i sela Miloševo (Jagodina), površine je 64,75 hektara, od kojih je 49,75 hektara teritorija Jagodine. Od Beograda je udaljeno 100 kilometara, od Jagodine 20 i od Batočine osam kilometara. To je prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog meandra reke Morave, gde su se i pored određenog antropogenog pritiska sačuvale osnovne vrednosti jednog močvarskog ekosistema, izjavili su danas Tanjugu povodom Dana zaštite prirode, ekolozi i čuvari prirode Jagodine.

Ostala vlažna staništa uz Veliku Moravu su, u najvećoj meri, isušena i pretvorena u obradive površine. Mali broj preostalih bara i mrtvaja je uglavnom devastiran eksploatacijom šljunka ili je pretvoren u odlagalište otpada, objašnjavaju stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode.

"Posebnu važnost ovo područje ima sa aspekta zaštite ptica močvarica, jer čini deo koridora migracije, ali obezbeđuje i uslove za gnežđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica", ističu oni.

Ekolozi tvrde da na Brzanskom moravištu "redovno boravi 59 strogo zaštićenih vrsta ptica, od kojih se 29 i gnezdi na ovom lokalitetu". Isto tako "Brzansko moravište" je i od izuzetnog značaja kao reproduktivni centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca. Flora i vegetacija ovog područja je pretrpela znatne izmene usled antropogenog uticaja, ali i dalje ima visok potencijalani značaj naročito u pogledu zaštite vodene vegetacije.
Stručnjaci Zavoda su, pre pet godina, prilikom istraživanja "Brzanskog moravišta" otkrili stablo bele topole "najvećeg prečnika registrovanog do sada u Srbiji". Visina stabla je 36,3 metra, prečnika "na prsnoj visini" 3,38 metara a površina pod krošnjom je 816,45 kvadratnih metara. Stablo je još vitalno, a "procenjuje se da je staro 180 do 205 godina".

Turistička organizacija grada Jagodine planira da, uz pomoć sredstava Ministarstva turizma, organizuje izlete i posete "Brzanskom moravištu", uredi prostor sa vidikovcima za posmatranje ptica i stanovnika celog močvarnog područja "sve shodno nenarušavanju ekološkog poretka flore i faune sistema na močvari".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.