Izvor: Telegraph

Za pojedine bračne parove savršeno je normalno da muškarci putuju prvom ili biznis-klasom, dok se njihove žene nalaze u ekonomskoj.

“Džon ekonomsku klasu smatra nepodnošljivom. Ne voli pričanje, mrzi to što su ljudi smešteni toliko blizu jedni do drugih i ne podnosi kada ga drugi guraju”, kaže Mišel Sedžmur, supruga koja putuje ekonomskom klasom.

“Kada smo 2001. putovali ekonomskom klasom na Maldive, bilo je užasno. Nije prestajao da kuka u gunđa. Morala sam da popijem par čaša vina da izađem na kraj s njim”, dodaje.

Na njihovom sledećem odmoru, Mišel je svom suprugu rezervisala mesto u biznis-klasi, a za sebe u ekonomskoj.

“Koliko god to volela, nažalost, nismo mogli da priuštimo dva luksuzna sedišta. Ali jednostavno nisam mogla da podnesem njegovo kukanje”, objašnjava.

Mišel kaže da su ona i suprug napustili kuću kao par, predali prtljag zajedno i otišli da se ukrcaju na avion. Kada je došao trenutak da se razdvoje, rekla je “Vidimo se kad stignemo”.

Kada su sleteli u Barbados, imali su divno veče. Mišel navodi da je Džon bio izuzetno pažljiv – verovatno zato što ga je malo grizla savest.

Oni od tada putuju različitim klasama, prenosi Telegraf.

“Da li se osećam krivim zbog toga? Apsolutno ne! Dobijam odličan tretman u prvoj klasi, a ako jednog dana to bude bilo moguće, voleo bih da mi se pridruži cela porodica”, rekao je Džon.

Istog mišljenja je i biznismen Arun Kumar iz Vimbldona.

“Smatram da bi svako trebalo ovako da putuje. Prva klasa je predivna – to je jedini način na koji mogu da letim”, otkrio je.

Ipak, njegova supruga Tina nema pristup tom luksuzu.

“Iako mi je bilo lepo kad god smo putovali zajedno, teško je finansijski opravdati tako nešto. Na kraju krajeva, to je njegova kompanija, njego profit. Zato kupujem kartu za ekonomsku klasu, Ponekad pređem u prvu, ali najčešće ne. "

Pred ukrcavanje se ne pozdravljaju.

“Ranije smo išli zajedno, ali je postalo previše neprijatno. Kabinsko osoblje me uvek zaustavi da me pita gde sam pošla. Čak i kada se iskrcamo, ponašamo se kao potpuni stranci. Aruna čeka šofer, koji ga vozi na sastanak, dok mene čeka taksi. Ako ništa drugo, uvek mi pošalje poruku, da me pita da li sam krenula ka hotelu”, kaže Tina.

Jedini put kada su leteli zajedno bilo je ka Egiptu.

“Jednostavno nije išlo. Meni se pričalo, a on je potpuno bio zaokupljen poslom. Zamolio me je da se utišam, bilo je vrlo čudno”..

Tina navodi da ju je ova stvar ranije prilično uznemiravala, i da se pitala da li je njenom suprugu komfor bitniji od nje. Međutim, u međuvremenu se navikla na ovaj način putovanja.

“Ne nedostaje mu novca. Ali, ako biram između karte od 4.000 evra za prvu klasu i 700 za ekonomsku, teško da mogu da pronađem razlog koji bi mogao da opravda kupovinu prve karte. Da li mi je zaista potreban dodatni prostor za noge? Nije, jer sam niska”, objašnjava.

S druge strane, Arun uopšte ne razmišlja o ovom pitanju.

“Volim da putujem ovako. Dobro večeram i dobro se naspavam. Ne smeta mi što putujemo različitim klasama, iako je Tina par puta iskoristila moje bodove za prelazak u bolju klasu. Ipak, više volim da ih ne troši kako bih njima mogao da smanjim troškove boravka u hotelima”, rekao je.

Nakon šest meseci zabavljanja, Sara-Džejn Kilik prvi put je otputovala sa suprugom Filipom u Brazil.

“Zvuči glamurozno, zar ne? Ali, nije bilo. Sledećih deset godina, svake druge godine putovali smo tamo, ili u bilo koju drugu zemlju koju bi Filip posetio. On je bio u prvoj ili biznis -lasi, ja sam kupila onu namenjenu stoci”, rekla je.

Sara-Džejn navodi da je njen suprug u početku bio prilično škrt.

“Jednom je pokušao da me oraspoloži, na letu za Švajcarsku, gde žive njegovi. Bilo mi je sumnjivo kada mi je stjuardesa donela kesu za povraćanje, ali ubrzo sam videla da se u njoj nalazi flaša šampanjca i čokoladna bombonjera. To je bio lep gest, ali karta za biznis klasu bi svakako bila bolja”, požalila se.

Tek kada je rodila prvo dete, Sara-Džejn je iskusila čari života u luksuzu.

“Iako je bio škrt, vremenom je popustio. Kupio mi je bolju kartu jer sam putovala s njegovim detetom, a on je zbog ograničenih finansijskih mogućnosti leteo ekonomskom klasom. Možda je trebalo da rodim ranije!”, našalila se.

Ona i sin i danas putuju ekonomskom klasom, dok suprug sedi u biznis-klasi.

A kako se u vezi sa time oseća Filip?

“Moj glavni cilj na međunarodnim letovima je da se dobro naspavam, tako da ionako najverovatnije nisam najbolje društvo”, zaključio je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.