Izvor: A. Mikata

Autor: {"id":374179,"id_news":1215733,"name":"","surname":"A. Mikata"}

„Pravi deka“ je u Laponiji, Sibiru ili na Aljasci. Sibirski Ded Moroz se razlikuje od kolega po načinu oblačenja, radi cele godine i propagira zdrav život, pišu Večernje novosti.

Dugačka bela brada, crveno odelo s krznom, šubara i osmeh - Deda Mraz zapravo stiže iz Sibira! Ukoliko želite da obiđete Deda Mrazovu postojbinu, ne morate isključivo da otputujete u finsku Laponiju, jer "pravo" nad omiljenim dečjim likom polažu i Rusi (Vologodska oblast), ali i Amerikanci (Aljaska).

Uz vatromet na Crvenom trgu, predstavu "Krcko Oraščić" u Boljšom teatru i šampanjac i kavijar na brodovima koji krstare rekom Moskvom, Nova godina nije stigla sve dok Ded Moroz ne donese poklone iz Sibira. Dolazak Ded Moroza i Sneguročke iz Velikog Ustjuga (Vologodska oblast) najveća je radost za ruske mališane. Naime, od uspeha njegove borbe protiv loše Baba Jage (poznate iz bajki) zavisi da li će deca dobiti poklone! Ded Moroz živi hiljadu kilometara severnije od Moskve i, u proseku, godišnje dobije po četiri miliona pisama. Na sve odgovara, a najlepša ostaju na izložbi.

Ded Moroz organizuje razna zanimljiva takmičenja, festivale, izložbe, ritualne i kulturne događaje. Recimo, u domovini Deda Mraza se više od decenije održava Međunarodni festival dečje umetnosti, kao i Školski muzički festival "Otvorimo srca lepoj priči" i Festival za decu siročad "Božićni san". Zbog toga se mnogi trude da ga tokom zime, a raspust traje od 30. decembra do 8. januara, posete u Velikom Ustjugu. Tako je uradio i Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, koji ga je svojevremeno posetio, doduše na Božić po julijanskom kalendaru.

Ovaj lik iz slovenske mitologije u praskozorju istorije ledio je ljude, ali je s vremenom postao dobar i u carskoj Rusiji, a Ruska pravoslavna crkva ga je prigrlila kao simbol Nove godine. Posle sloma SSSR-a, u Rusiji je otvorena velika debata, jer je bilo nekoliko predloga o zvaničnoj lokaciji kuće Deda Mraza, ali je raspravu okončao tadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Luškov. Tako je 1998. godine Veliki Ustjug (inače važno trgovačko čvorište) ponovo postao domovina dobrog deke.

Zanimljivo je da je ruski Deda Mraz veoma druželjubiv i da se 17. decembra sreo s finskim komšijom Julupukijem, pa čak i putuje na međunarodne susrete svojih kolega. Tokom godine poseti 40 gradova, a njegova kuća u Velikom Ustjugu nije zatvorena ni leti, jer ima zoo-vrt, put vilenjaka i ostale dečje atrakcije.

Inače, finski Deda Mraz živi u Rovanijemiju, gde je usred polarnog kruga u Laponiji osmišljen zabavni park s njegovom kancelarijom, radnjama, hotelom...

Treći najpoznatiji Deda Mraz od 1952. godine živi na Aljasci, u ulici Nikolas drajv broj 10. Međutim, njegovo radno vreme je komplikovano - radi od srede do nedelje od 10 do 18 časova. U njegovom selu sve je posvećeno prodaji "bogatog novogodišnjeg asortimana".

Izvor: novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.