Izvor: B92

Kompanija “Britiš ervejz“ će uskoro početi da služi putnicima “digitalnu pilulu“ kako bi mogli da prate njihov nivo stomačne kiseline i tako da usklade koju će im hranu servirati.

Britanska avio-kompanija smatra da će time uspeti da poboljša putnicima iskustvo leta.

Pilula bi bila samo jedan od mnoštva senzora, uključujući temperaturu, faze spavanja i otkucaje srca, koje bi kompanija koristila da proveri fiziološko stanje putnika tokom leta i da prilagodi vreme spavanja, obroke i upotrebu predmeta za zabavu.

“Naša želja je sistem koji omogućava veću efikasnost u samoj atmosferi i okruženju u avionu, sistem koji omogućava bolju kontrolu i personalizaciju okruženja putnika, a posebno je važno za poboljšanje udobnosti i blagostanja putnika“, piše u navodima kompanije.

“Britiš ervejz“ smatra da bi se, korišćenjem podataka sa brojnih izvora, moglo bolje razumeti kako prilagoditi i podesiti spavanje, hranu i vid zabave kod putnika. Senzori bi kazivali da li je putnik budan, gladan, nervozan, da li mu je vruće ili hladno ili neprijatno, i odmah bi osoblje aviona reagovalo.

“Digitalne pilule“ su jestivi senzori, koji otkrivaju unutrašnju temperaturu, stomačnu kiselinu i ostale unutrašnje osobine i bežičnim putem prenose ove informacije van tela.

Osvetljenje, položaj sedišta i klima-uređaj su ostali “uslovi okruženja u avionu“, koji bi mogli da se menjaju prema informacijama iz senzora. Ideja je da se putnici poštede ručnog podešavanja svega toga.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.