Izvor: Tanjug

Stara crkva u Jagodini, posvećena Svetom arhangelu Mihailu, zadužbina kneza Miloša iz 1818. godine, obeležava dva veka postojanja, saopštila je danas Crkvena opština pri tom hramu.

Obeležavanje će početi dvodnevnim naučnim skupom na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini 27. i 28 novembra, na kome će učestovati oko 15 istoričara i drugih stručnjaka, Arhiva Srbije, Balkanološkog instituta, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bogoslovskog fakulteta, Istorijskog arhiva Jagodine, Zavičajnog muzeja...

Simpozijum se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde - Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, a počeće u nedelju u 11.50 sati u amfiteatru fakulteta i otvoriće ga vladika šumadijski Jovan, stoji u saopštenju.

Vladika Jovan pre početka simpozijuma u ovoj crkvi će služiti arhijerejsku liturgiju.

U saopštenju se podseća da je knez Miloš "u svojoj 35. godini, 1818. godine podigao hram posvećen Svetom arhangelu Mihailu".

Istoričari i hroničari su zapisali da je "izgradnja crkve počela 1818.godine, i ona je iako nedovršena, počela da služi već nardene godine Jagodini koja je u to doba imala 276 domova sa 494 poreske glave".

Posle Hatišerifa iz 1830. godine, kojim je omogućena izgradnja pravoslavnih crkava, knez Miloš je podigao i zvonik.

"Zahvljujući trudoljubivosti i obrazovanju sveštenika ovog hrama čuvaju se knjige rođenih, krštenih, venčanih i umrlih od početka 1837.godine, a u posedu hrama se nalaze i neke dragocene starine poput Antiminisa iz doba patrijarha Arsenija IV Šakabente iz 1743.godine, ili srebrnog putira sa priborom za pričešćivanje sa natpisom na grčkom jeziku", zapisali su hroničari.

U porti crkve 1927.godine Odbor Kola srpskih sestara izgradio je spomenik - kosturnicu i spomenik izginulim braniocima Jagodine 1915. godine i poginulim oslobodiocima grada 1918.godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.