Izvor: Tanjug

Uprkos povećanoj opasnosti od terorizma u svetu, jedno od najpoznatiih turskih turističkih letovališta i ove godine je pravi raj na zemlji i najprivlačnija destinacija za one koji vole uživanje u moru, suncu, prelepim plažama, ali i kulturno-istorijskim znamenitostima ovog istoimenog poluostrva, koje se nalazi jugozapadno od Istanbula i nasuprot grčkog ostrva Kos.

Upravo tu, gde se susreću Egejsko i Sredozemno more, pravoslavlje i islam, u Bodrumu, stecištu turske i svetske elite, osim cveća "cveta" provod i trgovina.

Turci su inače oduvek bili poznati kao dobri trgovci, s obilnom ponudim i naravno - prva cena nikada nije i poslednja. Bodrum na turskom jeziku znači podrum, nešto što je na samom dnu.

Foto: Tanjug / Jelena Manojloviæ

U stvarnosti, međutim, Bodrum je na vrhu lestvice turskog i svetskog turizma. Pijačne tezge i prodavnice su svuda, na gotovo svakom koraku, u svakom mestu gde postoji makar i najmanja istorijska ili turistička atrakcija.

Bodrum je ukrašen cvećem svih boja. Sam grad se prostire od mora ka brdu. Nastao je u 11. veku i nekada se zvao Halikarnasa. Mnogi arheološki ostaci ukazuju na to da je reč o mestu u kome je život postojao i pre više od pet hiljada godina.

U Starom gradu se nalaze brojni restorani, barovi, umetničke galerije, prodavnice, uglavnom kože i nakita. Grad je poznat i po noćnom životu, tako da su u sezonskom špicu barovi i veliki broj prodavnica otvoreni po celu noć.

Foto: Tanjug / Jelena Manojloviæ

U bodrumskoj marini usidrene su jahte čiji su vlasničc tu pristigli iz celog sveta. Bodrum je i mondenski centar Turske, centar napredne umetnosti u kome je sve više boema, ali i stecište najpoznatijih pisaca, glumaca i muzičara… Mnogi od njih se nastanjuju u Bodrumu. Mir, tišina, pogodna klima, romantični panoramski pogled je sve ono što ih privlači i obećava ne samo prijatno letovanje, već i lepo mesto za život.

Grad se širi ka brdima, ali je zbog velikog priliva onih koji tu žele da se nasele gradnja novih objekata ograničena zakonom. Posebna atrakcija u okolini Bodruma su mnogobrojni veoma stari beli objekti okruglog oblika sa kupolom i služe za prikupljanje vode. Za arhitekte novog doba takvi rezervoari su ne samo objekti za prikupljanje vode, već prava umetnička dela i zato su oni pod zaštitom turskog nasleđa. Iznad grada na magistralnom putu je renoviran drevni kameni teatar, koji je uvek bio u mogućnosti da primi 13.000 gledalaca.

Foto: Tanjug / Jelena Manojloviæ

Samo dva sata vožnje od Bodruma je Efes u kome je kuća Blažene Device Marije, majke Isusa Hrista, i mesto je hodočašća brojnih turista. Nedaleka destinacija od Bodruma je i grčko ostrvo Kos, koje turiste privlači mirnim peščanim plažama. Inače, u gradu Kosu je rođen Hipokrat, otac moderne medicine. Duž bodrumske obale nalazi se mnoštvo restorana u kojima se može naručiti tradicionalna turska hrana, ali i specijaliteti svetskih kuhinja. Takođe, tu su i objekti specijalizovani samo za igru. Od hrane služi se sve iz mora, kao i ona kontinentalna.

Za ljubitelje morske hrane pravi izazov je ostriga s krompirom, lukom, belim lukom, paprikom, puterom i prilogom hladne salate od krastavaca - tarator. Tu je i veoma korišćeni plavi patlidžan sa jogurtom, džipsi salata, razne palačinke... Najčešće bezalkoholno piće je ajran, glatka smesa od jogurta, soli i vode. A kao šlag na torti je čuvena turska poslastica, kraljica svih kolača, njeno veličanstvo - baklava, posebno ako je od pistaća i oraha.

Foto: Tanjug / Jelena Manojloviæ

.

Foto: Tanjug / Jelena Manojloviæ

.

Foto: Tanjug / Jelena Manojloviæ

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.