Izvor: Daily Mail

Fotograf Šon Džefers proveo je godinu dana fotografišući spektakularni prizor u pećini Ruakuri na Novom Zelandu.

“Imao sam utisak kao da se nalazim na nekoj drugoj planeti – zaista je van ovog sveta”, izjavio je za "Dejli mejl" 26-godišnji fotograf.

“Nikada nisam osetio ništa slično i, iskreno, ne znam kako bih ta osećanja pretočio u reči – stojite sami u mrklom mraku, a iznad vas svetlucaju ova malena bića. Prizor je potpuno nadrealan, kao da se nalazite u stvarnoj Pandori iz filma 'Avatar' Džejmsa Kamerona”, dodao je.

Kada se preselio na Novi Zeland 2013. godine, Džefers je čuo da je svetleće larve izuzetno teško fotografisati. Prihvatio je izazov i zaputio se u oblast Vaitomo, u kojoj se pećina nalazi. U hladnoj vodi je provodio i po osam sati dnevno, s namerom da snimi što bolje fotografije.

Svetleće larve Arachnocampa luminosa pripadaju vrsti komaraca koji se hrane gljivicama, a nalaze se pretežno na području Novog Zelanda. Jedinke emituju fosforescentni sjaj kako bi privukle plen i partnere za parenje.

.

.

In need of some cave action! @legendaryblackwaterraftingco @purenewzealand #MetTrilogy Pt 1

A photo posted by Shaun Jeffers (@shaun_jeffers) on

.

.

.

Deep underground where only bugs light the way... and a tiny red LED! @hamiltonwaikato #newzealand

A photo posted by Shaun Jeffers (@shaun_jeffers) on

.

Izvor: dailymail.co.uk

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.