Aleksandar Jovanović, direktor OŠ “Prota Stevan Popović” (foto: screenshot)
Aleksandar Jovanović, direktor OŠ “Prota Stevan Popović” (foto: screenshot)

Etno selo uz najstariju školu u Srbiji

Podeli

Roditelji i meštani šumadijskog sela Čumić su veliki čuvari svoje seoske škole i tradicije.

Ova škola jedna je od šest u zemlji koja će imati ovakvu dodatnu nastavnu delatnost.

Roditelji Čumića su u izgradnju etno sela uložili novac, ali radi uštede, s druge strane su deo ekipe koja obavlja specifične fizičke radove.

“Od prvog trenutka kada počenete da radite, do poslednjeg dela, vi morate sve popisati, sve zapamtiti u svojoj glavi, fotografisati ako treba i sve to polako spustiti jer su to osetljiva brvna, drvo koje je staro više od sto, sto pedeset godina”, kaže Slobodan Lazarević, roditelj i jedan od donatora etno sela.

Imajući u vidu da je sve manje seoskih škola u Srbiji, Jela Balfanz s velikom ljubavlju pomaže opstanak i razvoj škole u Čumiću.

“Kao prvo, da nam se škola ne ugasi, kao drugo što sam saznala da je ova škola stara 220 godina. Ja sam u Čumiću rođena. Ova škola me je vaspitala, možda više nego roditelji”, ističe Balfanz.

Obrazovni turizam etno sela bi trebalo da obezbedi dodatne finansije. Đaci koji ovde budu dolazili učiće u muzejskom delu i ambijentalnim učionicama.

“Učenici će moći da pišu na voštanim pločicama, kako je i bilo nekad u Protinoj školi. Moći će da slikaju na panjevima lie, da prave instrumente na tradicionalan način. Da se bave reciklažnom umetnošću. I ono što je isto interesantno, to je izvođenje narodnih tradicionanih pesama na na radicionalan način, onako kako je nekada bilo u Šumadiji”, objašnjava Aleksandar Jovanović, direktor OŠ “Prota Stevan Popović”, Čumić

U ovo etno selo uloženo je deset hiljada evra. Potrebno je još toliko da bi obrazovni turizam čumićanske osnovne škole zaživeo onako kako je zamišljeno.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Na Sajmu turizma i pratećim sajmovima opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, suvenira i vina, koji će u Beogradu pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite" biti održani od 21. do 24. februara, biće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, od čega na sajmu turizma 650 izlagača iz 38 zemalja.

strana 1 od 1900 idi na stranu