Izvor: B92

Roditelji i meštani šumadijskog sela Čumić su veliki čuvari svoje seoske škole i tradicije.

Ova škola jedna je od šest u zemlji koja će imati ovakvu dodatnu nastavnu delatnost.

Roditelji Čumića su u izgradnju etno sela uložili novac, ali radi uštede, s druge strane su deo ekipe koja obavlja specifične fizičke radove.

“Od prvog trenutka kada počenete da radite, do poslednjeg dela, vi morate sve popisati, sve zapamtiti u svojoj glavi, fotografisati ako treba i sve to polako spustiti jer su to osetljiva brvna, drvo koje je staro više od sto, sto pedeset godina”, kaže Slobodan Lazarević, roditelj i jedan od donatora etno sela.

Imajući u vidu da je sve manje seoskih škola u Srbiji, Jela Balfanz s velikom ljubavlju pomaže opstanak i razvoj škole u Čumiću.

“Kao prvo, da nam se škola ne ugasi, kao drugo što sam saznala da je ova škola stara 220 godina. Ja sam u Čumiću rođena. Ova škola me je vaspitala, možda više nego roditelji”, ističe Balfanz.

Obrazovni turizam etno sela bi trebalo da obezbedi dodatne finansije. Đaci koji ovde budu dolazili učiće u muzejskom delu i ambijentalnim učionicama.

“Učenici će moći da pišu na voštanim pločicama, kako je i bilo nekad u Protinoj školi. Moći će da slikaju na panjevima lie, da prave instrumente na tradicionalan način. Da se bave reciklažnom umetnošću. I ono što je isto interesantno, to je izvođenje narodnih tradicionanih pesama na na radicionalan način, onako kako je nekada bilo u Šumadiji”, objašnjava Aleksandar Jovanović, direktor OŠ “Prota Stevan Popović”, Čumić

U ovo etno selo uloženo je deset hiljada evra. Potrebno je još toliko da bi obrazovni turizam čumićanske osnovne škole zaživeo onako kako je zamišljeno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.