Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Kraj polarne noći: Norvežanima "svanulo" nakon dva meseca

Podeli

Stanovnici Tromsa na severu Norveške su organizovali veliko slavlje povodom pojavljivanja sunca iznad njihovog grada nakon dva meseca.

Kako navodi portal "Local", stanovnici ovog grada su u velikom stilu slavili kraj polarne noći, odnosno dva meseca života u mraku.

Polarna noć je prirodni fenomen koji se pojavljuje severno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, a tokom kojeg sunce ne izlazi iznad horizonta, kada noć traje 24 sata na dan. Vreme tokom kojeg sunce ne izlazi zavisi od geografskog položaju mesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima.

Sunce iznad norveškog Tromsa nije se pojavljivalo sve od 27. novembra.

Radnici mnogih kompanija i deca u obdaništima pre 4 dana su se pridružili grandioznoj proslavi pojavljivanja sunca iznad grada.

Kako navode lokalni mediji, najviše posla su izgleda imale poslastičarnice koje su jedva uspevale da pripreme kolače koje su kupovali stanovnici kako bi proslavili ovaj, za njih, svečani trenutak.

Pojavljivanje sunca iznad Tromsa je takođe prenošeno uživo i na televiziji.

Dok su se stanovnici Tromsa radovali suncu, oko 3.000 stanovnika arktičkog arhipelaga Svalbarda će morati da sačeka još mjesec dana kako bi i oni ugledali sunce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19940 idi na stranu