Izvor: Punkufer

U venecijanskoj regiji, u vodama Jadrana, nalazi se jedno od najromantičnijih i najživopisnijih mesta na svetu, neprocenjivo blago venecijanske lagune.

Foto: Matteo Arco / Flickr.com

Venecija je elegantna, dragocena, neponovljiva, zabavna i romantična. To je dragulj u italijanskom turističkom krajoliku gde su crkve, građevine, stari mostovi, spomenici i trgovi dokaz umetničke i kulturne živosti koja obeležava bogatu istoriju ovog grada.

Srce Venecije je divan trg Pjaca San Marko, jedan od najelegantnijih trgova u Evropi, okružen veličanstvenim građevinama – impresivnim zvonikom i katedralom s pet mermernih portala i ukrasa od mozaika, Kneževim dvorom – simbolom zlatnog doba Serenisime, Tore Dei Mori – toranj sa satom, inženjersko remek-delo koje Venecijancima kroz vekove prikazuje tačno vreme.

Takođe se s trga može videti ostrvo San Đorđo Mađore i visoki zvonik koji se uzdiže iz monumentalne strukture starog benediktinskog samostana – remek-delo znamenitih arhitekata svoga doba.

Trg Svetog Marka

Venecija je poznata po muzejima na otvorenom koje možete posetiti ili brodom ili gondolom jer se većina nalazi u Velikom kanalu – glavnoj venecijanskoj saobraćajnici. Kanal počinje kod Punta dela Dogana, stare luke najsjajnije republike, s neobičnim trouglastim oblikom.

Galerija Pegi Gugenhajm je još jedna atrakcija Venecije koju morate videti. Postavka galerije smatra se najvažnijom zbirkom iz 20. veka. Među ostalim važnim muzejima tu su Galerija Likovne akademije smeštena u impozantnoj strukturi Skuola Grande de la Karita unutar koje se nalazi istoimeni samostan i Ka Reconiko – jedna od najlepših zgrada iz doba renesanse koja je danas Muzej venecijanskog 18. veka.

Ka Reconiko

Foto: Jean-Pierre Dalbéra / Flickr.com

Ako pratite desnu obalu Velikog kanala, doći ćete do četvrti San Polo, Santa Kroče i Dorsoduro, gde se nalaze neki od najpoznatijih verskih objekata i palata. San Roko u kojem se nalazi jedna od najstarijih škola u Veneciji i crkva posvećena svim svecima, poznata bazilika Santa Marija Gloriosa dei Frari koja je jedna od najvažnijih franjevačkih građevina u gradu.

Od Trga Svetog Marka, kada prelazite poznati most uzdisaja s predivnim pogledom na lagunu, nalazi se četvrt Kastelo, bogata arhitektonskim i umetničkim remek-delima. Većina trgova su istorijski trgovi koje obično u središnjem delu krase izvanredni spomenici, a spoljašnjim delom dominiraju impresivni verski objekti po kojima su dobili imena.

Detalj gvozdene kapije koja vodi u galeriju Pegi Gugenhajm

Foto: Detlef Schobert / Flickr.com

Dva sledeća mesta koja vredi posetiti su Arsenal, izgrađen u 12. veku, a kasnije proširen zahvaljujući značajnom političkom i poljoprivrednom razvoju Venecije, i škola San Đorđo delji Skjavoni, koja je dom nekih od najlepših slika slavnog slikara Karpača.

Sigurno već znate da je Venecija okružena grupom ostrva: Burano – poznato po proizvodnji čipke, Murano – poznato po proizvodnji stakla, Pelestrina – koje odlikuju peščane dine i šikare trske, i Torčelo - na kojem se nalazilo jedno od najstarijih ljudskih naselja na tom području. Na severnoj strani lagune nalaze se predivni prirodni pejzaži s plažama koje menjaju boju u zavisnosti od položaja sunca.

Burano / Foto: Thinkstock

Ukoliko imate dovoljno vremena, trebalo bi da se zaustavite na nekom od dragulja venecijanske provincije kao što su gradić Kaorle sa svojim uskim uličicama koje prolaze između lepo obojenih kuća, gradić Jezolo koji je sam centar zabave i noćnog života, kao i grad Bibione koji je okružen bogatom borovom šumom.

Ali, ono po čemu je Venecija najpoznatija u svetu svakako je Venecijanski karneval, koji je ujedno najpopularniji evropski karneval. Tokom istorije ovaj karneval pretvara Veneciju u čarobno mesto za svakoga i za vreme njegovog održavanja ceo grad živi isti život.

Foto: Giorgio Minguzzi / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.