Izvor: B92

Las Vegas, Dubai i Kankun neka su od omiljenih destinacija turista širom sveta, ali pre stotinak godina nijedan od ovih gradova nije postojao. Naime, još pre izgradnje bili su namenjeni za privlačenje turista.

Posljednjih mjeseci u domaćim medijima kruži priča o izgradnji turističkog grada u blizini Trnova, vrijednog blizu 4,5 milijardi dolara, međutim, to ne bi bio prvi projekat ovakve vrste u svijetu. Naime, ljudi su još prije 2.000 godina gradili takva mjesta koja turisti posjećuju i danas.

Atlantik Siti, SAD

Foto: Thinkstock

Ovaj grad je poslednjih godina doživeo pravi preporod zahvaljujući seriji "Boardwalk Empire", ali već nekoliko decenija doživljava postepen pad broja posetilaca. Grad je vrhunac posećenosti doživeo pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada su bogati stanovnici Njujorka ovde provodili svoje godišnje odmore. Atlantik Siti je nastao 1854. godine, a već 1874. imao je posećenost od 500.000 turista godišnje.

Las Vegas, SAD

Foto: Thinkstock

"Grad greha" nastao je 1905. godine. Procvat je doživeo kada je 24 godine kasnije savezna država Nevada legalizovala kockanje. Od tada, Las Vegas je top destinacija među kockarima širom sveta. Takođe, poznat je i po svojim restoranima, hotelima i zabavnim centrima u kojima zabavu pronalaze svi od sedam do 77 godina.

Kankun, Meksiko

Foto: Thinkstock

Kankun je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svetu. U samo poslednjih šest meseci u njemu su viđene zvezde kao što su Selena Gomez, Adam Sandler i Set Rogen. Meksičke vlasti su pre 45 godina uložile veliki novac izgradivši nekoliko skupocenih hotela, s ciljem stvaranja globalne turističke destinacije. Danas je Kankun, pored Akapulka, najveća turistička atrakcija ove centralnoameričke zemlje.

Grad reke Temze, Kina

Grad je dobio ime po Temzi, drugoj najdužoj engleskoj reci, i nalazi se oko 30 kilometara udaljen od Šangaja. Izgradnja je koštala 766 miliona dolara, ali od svog nastanka 2006. godine nikada nije postigao neki značajniji uspeh. Danas uglavnom služi kao pozadina na fotografijama mladih kineskih bračnih parova koji nisu imali dovoljno novca za medeni mesec u Engleskoj.

Benidorm, Španija

Foto: Thinkstock

Ovaj grad je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Španiji, ali do 1950-ih bio je samo mladi ribarski grad na zapadu Mediterana. Nakon što je ribarska industrija doživela pad, španske vlasti odlučile su da ga pretvore u mesto za odmor. Od tada Benidorm godišnje posećuju milioni turista, a čak je snimljena i serija koja nosi ime ovog grada.

Baiae, Italija

Ovaj drevni grad je dokaz da je turizam bio bitan i pre 2.000 godina. Naime, Rimljani su ovaj grad izgradili kako bi privukli svoje bogate sugrađane, ali 1500. godine grad je napušten zbog Malarije. Zbog jakih vulkanskih aktivnosti većina grada nestala je pod vodom, ali mnoge ostatke je i dalje moguće posetiti.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Foto: Thinkstock

Do pre 30 godina na mestu gde se sada nalazi grad bila je samo pustinja, ali nakon pronalaska nafte Dubai je doživeo jednu od najvećih ekspanzija ikada zabeleženih. Dubai je danas lokacija mnogih arhitektonskih podviga kao što su najviši hotel, najveće veštačko ostrvo, i najveći trgovački centar na svetu. Ova strategija se isplatila. Naime, od 2013. Dubai je sedmi najposećeniji grad na planeti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.