Izvor: B92

Dosta vam je magle, kiše i jesenjeg sivila? U ovim zemljama temperature su prijatne, vlaga u vazduhu optimalna, a sunčanih sati je napretek! Upoznajte svetske favorite s najboljom vremenskom prognozom.

Najbolje temperature

Ekvador je zemlja večnog proleća, jer dnevne temperature u ovoj južnoameričkoj zemlji dosežu prijatna 24 Celzijusova stepena. Bonus: zbog blizine ekvatora, ovde možete da uživate u lepom sunčanom vremenu.

Najviše sunčanih sati

Američka savezna država Arizona je mesto koje se ponosi velikim brojem sunčanih sati. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, gradić u Arizoni Juma je najsunčaniji grad na svetu sa 4.000 sunčanih sati godišnje, odnosno 11 sati sunca dnevno. Milina!

Najmanje kiše

Namibija u proseku ima najmanje kiše. Lučki grad Svakopmund svake godine vidi manje od 2dva i po centimetra kiše po metru kvadratnom, a dnevne temperature u ovom afričkom gradu dosežu oko 20 stepeni Celzijusa.

Najbolji sneg

Ako ste tip osobe koja želi da skija svaki dan, Japan je pravo odredište. Geografski položaj, blizina okeana i nadmorska visina čine ovu azijsku ostrvsku zemlju jednom od najsnežnijih na svetu.

Najmanje vetra

Demokratska Republika Kongo jedna je od meteorološki najmirnijih zemalja na svetu jer ima najniži prosek dana s vetrovitim vremenom.

Najzvezdanije nebo

Kanarska ostrva uz obale zapadne Afrike imaju zapanjujuće zvezdano nebo. Ne čudi zato što vidikovac "Rok de los mućaćos" u Nacionalnom parku Taburijente ima mnoštvo teleskopa koji su savršeni za posmatranje nebeskih tela.

Najčistiji

Island ima mnogo šuma koje igraju ulogu prirodnih filtera vazduha, snažne zakone o zagađenju i malo stanovnika po kvadratnom metru. Ne čudi zato da se ponose s najčistijim vazduhom na svetu. Tamo se stvarno može disati punim plućima!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.