Izvor: B92

Mislite da znate sve o Veneciji, Kineskom zidu ili Vatikanu? E pa grešite, što će vam dokazati i sledeći članak! Uprkos tome što hiljade i hiljade turista posećuju ova mesta, ona su i dalje često prepuna tajni i zanimljivosti. Koje to tajne skrivaju sledeće destinacije?

Meksiko Siti
Poznato vam je kako Venecija svake godine malo propadne. Ali jeste li znali da Meksiko Siti godišnje propadne još više - punih 10 centimetara! Razlog propadanja je to što je ova metropola sagrađena na mekom tlu ispod kojeg je napravljena eksploatacija vodnih zaliha. Tu činjenicu pokazuju mnoge "nestabilne" zgrade i napukli pločnici.

Vatikan
Najmanja neyavisna svetska država, veoma se drži tradicije. Tako na primer pripadnici Švajcarske garde nose uniforme za čiji je dizajn zaslužan poznati renesansni slikar Rafaelo Sancio. Vatikan ima nešto manje od 1000 stanovnika, od čega ih polovina ima državljanstvo. Uprkos tome imaju zastavu, himnu a poseban je užitak poslati razglednicu s vatikanskom markicom.

Kineski zid
I dalje se vode rasprave da li je vidljiv iz svemira, ali bilo kako bilo, nije baš poznato da je ta građevina nekad bila dugačka nezamislivih 7.300 km, od kojih je danas očuvano 2.000 km. Iako su prvi delovi bili izgrađeni već u 7. veku pre Hrista, većina zida potiče iz doba dinastije Ming, koja je Kinom vladala od 14. do 17. veka.

London
Znate li da je London prvi grad na svetu koji je dobio podzemnu željeznicu? Prvih 6 kilometara otvoreno je u još u 19. veku, tačnije 1863. godine, a njima su bili povezani Padington i Faringdon. I dan danas možete se voziti tom linijom ako se vozite do Kovent Gardena. Takođ, isplati se otići u muzej i pogledati originalni metro, star više od 150 godina. Tek tri decenije nakon Londona, Budimpešta je postala drugi svetski grad s podzemnom železnicom.

Venecija
Jedna od najpoznatijih stvari ovog italijanskog grada svakako su gondole, čamci u čijoj vožnji uživaju turisti. Malo ko dok uživa u vožnji razmišlja kako su oni napravljeni. Svaka je sastavljena od osam različitih vrsta drveta. Leva strana je od desne veća za 24 centimetra, a delovi gondole predstavljaju razne delove Venecije – prednji deo šest gradskih zona, zadnji deo otok Giudeka, a bočni poznati most Rialto.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.