Najizolovanije ostrvo sveta vraća se u civilizaciju

Podeli

Sveta Jelena, maleno ostrvo u Južnom Atlantskom okeanu, na kojem je poslednje dane života proveo Napoleon Bonaparta, mogao bi da postane neočekivana turistička meka nakon što se iduće godine tamo otvori aerodrom.

Godinama je Svetoj Jeleni moglo da se pristupi isključivo brodom. Usamljeno ostrvo nalazi se čak 1870 kilometara od Afrike, najbližeg kontinenta. Dugo je 18, a široko 10 kilometara. Glavni grad je Džejmstaun.

Ostrvo nastanjuje oko 4200 ljudi, većinom potomci britanskih doseljenika. Na Svetoj Jeleni postoji samo jedna banka, a bankomata nema, kao ni mobilne mreže.

Iz južnoafričkog Kejptauna svake tri nedelje isplovi brod prema Svetoj Jeleni, a putovanje traje čak pet dana.

Zbog geografske nedostupnosti samo 1500 turista svake godine poseti jedno od najizolovanijih ostrva na svetu.

Turistička kancelarija Svete Jelene nada se da će uvođenje redovne vazdušne linije iz Johanesburga u februaru 2016. zauvek sve promeniti.

Avioni će leteti jednom nedeljno, a let će trajati četiri i po sata.

Šefica turističke kancelarije Keti Alberts očekuje 30.000 turista godišnje i nada se da će njihovo prisustvo označiti ekonomski bum za ostrvo, koje bi moglo da postane finansijski nezavisno, jer sada zavisi od britanske pomoći.

Ali, nisu svi srećni zbog mogućeg procvata turizma. Naime, ostrvljani brinu da nemaju dovoljno kapaciteta za prihvat većeg broja turista.

“Možete zamisliti kakav će to biti haos na ulicama", rekao je Nijal O'Kefe, direktor lokalne kompanije.

Guverner Svete Jelene Mark Kejps, međutim, smatra da će promene biti pozitivne i da će se događati postupno.

“Za deset godina, Sveta Jelena će oživeti, biće više ljudi, restorana i prodavnica, ali promene se neće dogoditi preko noći”, navodi Kejps.

“Kada bismo imali dva avionska leta nedeljno, morali bismo da povećamo hotelske kapacitete”, izjavio je lokalni zvaničnik Deks Ričards.

U ovom trenutku Sveta Jelena nudi tek 85 kreveta za turiste, a lokalce brine i loša infrastruktura. Smatraju da bi mnogi turisti mogli biti razočarani neprofesionalnim uslugama, a drugi ne žele da ostrvo izgubi svoju dušu.

Pre nego što polete prvi avoni, na ostrvo će stići mobilna mreža, još jedna velika promena za ostrvljane.

Što god lokalni meštani mislili, moraće da prihvate neizbežnu svarnost - da će se nakon dugog niza godina izolacije Sveta Jelena konačno na neki način pridružiti ostatku sveta.

Foto: Global Panorama, David Stanley/Flickr.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18098 idi na stranu