Izvor: B92

Maroko je država u severozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Proteklih je godina Maroko postao popularno turističko odredište za mlade, zahvaljujući niskobudžetnim kompanijama.

Maroko je po broju stanovnika četvrta arapska zemlja, iza Egipta, Sudana i Alžira. Većina Marokanaca po veri su sunitski muslimani, kojima pripadaju Arapi i Berberi. Islam je vidljiv na svakom koraku, čak je i sama Marokanska arhitektura (poznata kao i islamska) među najlepšima i na svetu.

Rabat - glavni grad
Rabat se nalazi na ušću reke Bou Regreg u Atlantski okean, oko 92 km jugozapadno od Kazablanke i 280 km severoistočno od Tangera, i pripada pokrajini Rabat-Salé-Zemmour-Zaer. Na području starog gradskog jezgra sačuvan je niz kulturnoistorijskih spomenika: utvrđenje s vratima iz 12. veka, gradska vrata i minaret delimično sačuvane Hasanove džamije.

U novijem delu je sultanova palata i kraljevski dvor. Najnoviji deo Rabata čine moderne četvrti s upravnim i drugim zgradama okružene raskošnim parkovima, univerzitetom i nizom naučnih ustanova.

Fes (Fez)
Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Kazablanke. Glavni je grad pokrajine Fez-Bulmán i jedan od četiri "kraljevska grada" Maroka uz Rabat, Marakeš i Meknes. Stari grad Medina Fes el Bali je na listi svetske baštine UNESCO-a, a zanimljivo je to što se u Fesu nalazi najstariji univerzitet na svetu koji je još uvek u funkciji, univerzitet Al-Karaouine osnovan 859. godine.

Kazablanka
Kazablanka je najveći grad Maroka, a ujedno i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Sve je ovde veće: ulice, hoteli... Sami ljudi kažu da "Kazablanka nema sećanja niti prošlosti, samo budućnost." Bogata baština Art Deko arhitekture stopljena sa severnoafričkim elementima služi kao opipljivi podsetnik na francusku kolonijalnu prošlost grada.

Marakeš
Marakeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Stari grad (medina) je na listi mesta svetske baštine UNESCO-a od 1985. godine, a ostale najveće atrakcije u Marakešu su istorijski trg Džema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. godine kao i parkovi Park Agdal, Park Menara, Botanički vrt Mažorel.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.