Izvor: Klix.ba

Autor: {"id":267134,"id_news":921893,"name":"","surname":"Klix.ba"}

Petra, koju zovu i Kamenim gradom, izgrađena je četiri veka pre nove ere i 500 godina je bila prestonica Nabatejaca, a u 13. veku potpuno je napuštena i zaboravljena. Ponovo ju je otkrio početkom 19. veka švajcarac Johan Burkhart.

Foto: Ian McKellar / Flickr.com

Fondacija "New7Wonders" sa sedištem u Švajcarskoj je 2007. godine organizovala glasanje u kojem je učestvovalo više od 100 miliona ljudi i kom je Petra uvrštena na listu Sedam novih svetskih čuda.

Reč je o istorijskom mestu koje se nalazi na jugu Jordana u blizini važnog lučkog grada Akabea. Organizovane turističke ture iz Akabea do Petre traju sat i po vremena vožnje kroz suve pustinjske kanjone i doline. Na samom ulasku u Petru podignut je veliki broj hotela i suvenirnica.

Nabatejski klesari su bili veoma uspešni u obrađivanju i modeliranju stena u raskošne oblike. Petra je sagrađena u rečnoj dolini koja ima oblik amfiteatra, a iako je korito reke uglavnom suvo, u istoriji su zabeležene brojne poplave grada. Jaka kamena utvrđenja, putevi i prostorije uklesani u stene bili su prenoćište trgovačkih putnika.

Zdanja u kamenu

Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

Grad Petra i drevni put koji vodi ka njemu prepuni su arheoloških tragova koji govore o životu nekadašnje civilizacije, a posebnu pažnju turista iz svih delova sveta privlači raskošna grobnica i mauzolej vladara iz vremena kada je grad bio u jeku života.

Nastavkom puta ka Petri, turisti na konjima ili kamilama stižu do drevnog amfiteatra, takođe, uklesanog u steni, a reč je o građevinskom zdanju koje može primiti i do 6.000 posetilaca. Kamene kuće i spomenici u Petri su specifični i ne postoje nigde drugo na svetu.

Turističke ekspedicije se iz Petre vračaju predveče, kada grad već tone u tamnu pustinjsku noć i kada su staze osvetljene samo svećama i lampinjonima zabodenim u pesak.

U periodu od 1977. do 2007. godine u Petri je snimljeno na desetine filmova i serija skupih svetskih produkcija. Neki od slavnih naslova čije scene su snimane u Petri su “Indiana Džouns”, “Povratak mumije” i “Transformersi”.

Uporedo sa prirodnim ambijentom i specifičnim prizorima Petre, jordanske vlasti su shvatile potencijal te vrste promocije ovog turističkog dragulja i pružaju svaku vrstu podrške zainteresovanim producentskim kućama.

Jedno od neizostavnih mesta za turiste koji krenu u posetu Petri je tamošnja stanica Hidžaske železnice koju su Osmanlije gradile od 1900. do 1908. godine, a koja je povezivala Damask i Medinu.

Reč je o jednom od najvećih vakufa Osmanskog carstva.

Na eksponatu voza na stanici se i dalje vijori turska zastava, što simbolizuje poštovanje prema bogatoj ostavštini Osmanlija koji su vladali tim prostorom.

Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

Foto: Sylvain L. / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.