Zapušteni seoski muzej volonteri vratili u život

Podeli

Mladi volonteri iz Evrope i Azije dve sedmice su radili na restauraciji Etnografskog muzeja u selu Drača, nadomak Kragujevca, na kome tri decenije nije ništa rađeno.

Na uređenju enterijera i eksterijera Muzeja radili su mladi iz Japana, Tajvana, Rusije, Italije, Francuske i Španije uz pomoć vršnjaka iz Drače i Kragujevca koji su bili zaduženi za popravku krova.

Mladi iz Evrope i Azije u Draču su došli u međunarodni kamp "Volontirajmo zajedno", a vodiči su im bili nezaposleni profesor francuskog jezika i književnosti Vojislav Jakšić i studentkinja FON-a Jovana Arsenijević koji su, takođe, učestvovali u uređenju seoskog muzeja.

"Obnovili smo spoljašnji izgled etno-kuće, dakle okrečili smo zidove kako spoljašnje tako i unutrašnje, šmirglali, polirali i farbali drvenariju. Uredili smo i unutrašnju drvenariju odnosno prozore i očistili eksponate i vratili ih na prvobitno mesto", rekao je Jakšić u izjavi Tanjugu.

Volonteri Gael Antoniaci (Gaelle Antoniazzi) iz Francuske, Elizaveta Berzukova iz Rusije i Acuši Nunokava (Atshushi Nunokawa) iz Japana, prvi put su došli u Srbiju i u izjavi Tanjugu nisu skrivali oduševljenje pred njenim lepotama i pred gostoprimljivošću naroda, pre svega meštana Drače.

Gael Antoniaci je marketinški istraživač i kaže da joj se sviđa što su uredili etno-muzej, jer, kako objašnjava, to nije obična kuća, već kuća koja ima istoriju. Ona je zadovoljna i što su mladi iz različitih zemalja sveta, različitih kultura, došli u Srbiju da ostave svoj trag i pečat i pomognu da se očuva nešto što je važno za njenu kulturnu baštinu.

Studentkinja informatike Berzukova kaže da njena struka i aktivnost u Drači nisu blisko povezane, ali da se lepo snašla, jer privatno voli da farba.

"Srbija je vrlo topla, prijatna i miroljubiva zemlja. Posebno su mi se dopali meštan,i jer su puni ljubavi prema Rusiji, zainteresovani su za politiku i za Putina", kaže Berzukova i dodaje da je srpsko-rusko bratstvo često bila tema u kampu.

Vredni Nunokava malo je pričao o radovima, a mnogo više o tome koliko je Srbija lepa.

"Oduševljen sam Srbijom, gostoljubivošću naroda, prirodom, biljkama, pejzažima", rekao je Nunokava, koji prvi putu učestvuje u radu međunarodnog kampa takvog tipa.

Etno-muzej u Drači jedinstven je u Šumadiji i nažalost, ranijih godina bio je na meti lopova, koji su ukrali najveći deo postavke. Odneli su autentičnu šumadijsku narodnu nošnju, trubu seoskog poštara staru više od 80 godina, poljoprivredna oruđa, sve što je imalo istorijsku vrednost.

Inicijativa da se restaurira Muzej potekla je od Udruženja mladih Drača, čiji je predsednik Dejan Pejović, a finansijski je ideju podržala gradska uprava Kragujevca.

"Ova etno-kuća napravljena je 1903. godine, a kasnije 1984. godine je rekonstruisana u Zavičajni muzej sela Drača. Ovde su autentični eksponati, predmeti za pokućstvo, poljoprivredna oruđa koja su se koristila u tom periodu. Imamo i narodnu nošnju, a tu su i slike nekih tadašnjih meštana o tome kako su se tada odevali", rekao je Pejović.

Dodaje da je Etno-muzej u vreme Kraljevine bio sedište seoske uprave, a da su u vreme Narodne republike Jugoslavije u njemu bile kancelarije predsednika sela, jednog žandarma, a kasnije policajca.

Na nekoliko koraka od tog objekta je apsana, gde su oni koje bi prvi čovek sela kaznio, boravili pet do sedam dana.

Etno-muzej koji su uredili mladi volonteri iz šest zemalja sveta, uz podršku vršnjaka iz Šumadije, biće večeras, na Preobraženje, svečano otvoren uz bogat kulturno-umetnički program i degustaciju šumadijskih specijaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto:Profimedia
Selo u kojem nema kazni za parkiranje i upornih prodavaca, a celo može da se iznajmi VIDEO
Foto: OPIS Zagreb/shutterstock
Hrvatska po meri Engleza: Bogata istorija i plaže svetske klase
Foto: DarkoRuzicic/shutterstock
Gde Srbi putuju i za koje pare: Planuli novogodišnji aranžmani, po Srbiji skoro sve rezervisano
Foto: Profimedia
Ovo je mesto gde se na beskućnike posebno pazi: Grad u kome je rođen Albert Ajnštajn VIDEO
Foto: Shutterstock/Iryna Kalamurza
Stručnjaci tvrde: "Tokom najboljih dana za putovanje možete da uštedite i do 19.000 dinara"
Foto:Shutterstock/Ajan Alen
Među tri najbolje destinacije za jedrenje se našla i ova zemlja iz regiona
Foto:Profimedia
Najbolje zemlje Evrope u kojima penzioneri mogu da uživaju
Foto: Shutterstock/HasanZaidi
Grad duhova koji morate da napustite pre zalaska sunca, razlog vrlo čudan
Foto: Shutterstock/ Andrej Safaric
Poskupeo dnevni ski-pas u Sloveniji, ali...
Foto:RINA/Privatana arhiva
Zlatibor ima "zlatnu koku" zbog koje cveta turizam, pola miliona ljudi došlo samo zbog toga
Foto:Shutterstock/Vladimir B. Aleksandrov
Još jedan grad u Italiji nudi pare da se preselite tamo, ali samo uz jedan uslov
Foto: Shutterstock/gorillaimages
Razmišljate gde ove zime? Ovo je najbolje skijalište na svetu i 2022. godine
Foto:Shutterstock/View Apart
Pet država u kojima se pije najviše alkohola po glavi stanovnika
Foto: Shutterstock/cpaulfell
Zovu ga drugom Petrom: Skriveno arheološko blago, dostupno samo najupornijim turistima VIDEO
Foto:Shutterstock/PETER LAKOMY
Turistkinja ignorisala zabranu i popela se na piramidu; Razbesnela ljude, krenuli da je čupaju
Foto:Shutterstock/Sean Pavone
Ronda, grad koji se prostire na dve litice: Život na ivici je meštanima svakodnevnica
strana 1 od 19113 idi na stranu