Izvor: B92

Najpoznatiji bečki bulevar prstenastog oblika, čuvena „Ringštrase“ (Ringstraße) slavi sledeće godine 150. rođendan.

Austrijski car Franjo Josif je 1. maja 1865. godine svečano otvorio bečku „Ringštrase“ dugu 5,3 kilometra. Dovoljno dugu da se na njoj nađu brojna monumentalna zdanja koja su podignuta za vreme istoricizma između 1860. i 1890. godine.

Kada je car 1857. godine naložio izgradnju poznate ulice, plemićke i građanske porodice požurile su da duž tog bulevara podignu svoje raskošne vile. Mnoge od tih privatnih palata mogu se i danas razgledati, ali uglavnom spolja. Stilovi kojima su zdanja u ulici „Ringštrase” građena su se mešali, imitirane su brojne arhitektonske forme prethodnih epoha.

Foto: Cvijeta Radoviæ

Tu su zdanja koja predstavljaju najznačajnije znamenitosti grada poput Državne opere (izgrađene u neorenesansnom stilu), zgrade parlamenta i gradske kuće (flamanska gotika), Burgteatar (novi barok), zgrada Bečkog univerziteta (neorenesansa), Muzej primenjene umetnosti, Bečka berza i Votiv-crkva (nova gotika) a koja su podignuta u drugoj polovini 19. veka. Posebno se izdvajaju „Muzej istorije umetnosti” i „Prirodnjački muzej”, oba izgrađena u neorenesansnom stilu. Oni ne samo da čuvaju umetnička i prirodna blaga već su prava arhitektonska remek dela. Graditelji koji su ostavili trag u bečkoj „Ringštrase” su: Teofil fon Hanzen, Karl Frajher fon Hazenauer, Gorfrid Zemper, Hajnrih fon Ferstel i Fridrih fon Šmit.

Neobičan prstenast oblik bečke „Ringštrase” poslužio je kao primer za izradu suvenira posebne vrste – „Viner Ring” (bečki prsten) koji ima oblik ulice „Ringštrase”. Ideja za izradu prstena potiče od dizajnera Zigfrida Baumgartnera. U saradnji sa Štefanom Niklom prstenje izrađuje bečka zlatara „NIKL”.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.