Izvor: Tanjug

Japan je zemlja sa odlično razvijenom železničkom mrežom, a najbrži voz u "floti vozova" - čuveni "voz metak" sa brzinom većom od 300 kilometara na čas, slavi 50. rođendan ove godine.

Prvi Šinkansen je pušten u saobraćaj 1964. godine, a ta čast je na posebnoj ceremoniji pripala caru Hirohitu koji je devet dana kasnije otvorio otvorenim Olimpijske igre u Tokiju.

Japan je novim vozom te godine uspostavio model drugim zemljama u svetu kako treba da izgleda železnica, ocenjuje BBC. Svoje prvo putovanje od Tokija do Osake, preko planine Fuđi, prešao je sa, za to doba, rekordnih 210 kilometara na čas. Vožnja novoizgrađenim prugama koje dozvoljavaju brzinu veću od 300 kilometara na sat bila je najbolji način za koji su se japanske vlasti odlučile da popularizuju Olimpijadu na domaćem terenu.

Voz je specifičnog izgleda i za to vreme revolucionarnog dizajna koji obeležava dug "pačji kljun", koji mu daje aerodinamiku potrebnu za velike brzine, a njegova unutrašnjost više priliči avionu nego vozu.

Železnička linija "Tokaido Šinkasen" je za kratko vreme postala ne samo najbrža i najnaprednija na svetu, već i najkorišćenija. Sa 150 miliona prevezenih putnika svake godine, posada "voza-metka" skoro sa vojničkom preciznošću ispunjava na vreme svoj raspored. Šinkansen, 50 godina kasnije, sa 16 vagona vozi od Tokija do Osake na svaka tri minuta, brzinom od 270 kilometara na čas, nudeći putnicima maksimalan komfor.

Ne samo da su brzi, česti, besprekorno čisti i tačni u sekundu, već i pomažu očuvanju životnog okruženja, sa svega 16 odsto emisije ugljen dioksida u odnosu na automobil na istom putovanju.

A ono čime se Japanci posebno ponose je činjenica da od kada je car Hirohito 1964. mahnuo zastavicom u znak početka rada nove železnice, na toj mreži nije bilo tragičnih nesreća. Za poslednjih 50 godina, dva voza su iskočila iz šina, od čega jedan za vreme zemljotresa 2004. i drugi prošle godine tokom snažne mećave.

Sa takvom statistikom bezbednost na mreži Šinkasen ostaje bez takmaca, zaključuje BBC.

Foto: kubotake / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.