Izvor: B92

Britanska kompanija Hybrid Air Vehicles iz Kardingtona planira do kraja godina lansira prototip novog dirižabla, gotovo čitav vek nakon zlatnog perioda "Cepelina".

Iako novi vazduhoplovni džin nazvan HAV 304 dug 91 metar neće u pogledu dimenzija nadmašiti nemačke Cepeline iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, ipak će biti najduža letelica sadašnjice, preneo je švajcarski list 24 sata.

Promoteri ovog projekta ponosni su na ekološke kvalitete ovog prototipa koji će moći da ostane u vazduhu tri nedelje uzastopno.

"Novi dirižabl je 70 odsto usklađeniji sa ekološkim zahtevima nego kargo avioni", objašnjava jedan od investitora ovog projekta Brus Dikinson, pevač rok grupe Ajron Mejden.

HAV340 koji je počeo da se izrađuje u poznatim radionicama u Engleskom gradiću Kardington, gde su početkom veka izrađivani "aerobrodovi", u početku je bio namenjen za misije nadgledanja američke vojske.

Prvi tajni probni let ovog prototipa obavljen je u avgustu 2012. u Nju Džersiju, ali zbog rezova u američkom vojnom budžetu američka vojska je napustila ovaj projekat.

Dirižabl je tako vraćen u Veliku Britaniju i sada kompanija HybridAirVehicles koja vodi projekat najavljuje poletanje HAV340 do kraja godine. Letelica će biti namenjena misijama za nadgledanje i komunikacije, a ne isključuje se i prevoz putnika.

Kompanija HAV smatra da će tržište biti zainteresovano za kupovinu od 600 do hiljadu ovih letelica.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.