Izvor: B92

Na međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu prvi put ove godine predstavljena je turistička ponuda Alžira, sa ciljem, kako navode predstavnici te zemlje, da se unapredi saradnja sa Srbijom u toj oblasti, kao i da se ta zemlja promoviše kao turistička destinacija.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelkader Mesdoua rekao je na konferenciji za novinare da ovogodišnje učešće na Sajmu turizma u Beogradu predstavlja važan signal da ta zemlja želi da prati Srbiju u toj oblasti.

On je izrazio nadu da će za koju godinu Alžir biti zemlja partner na Sajmu turizma u Beogradu. U Alžiru postoji jaka politička volja da turizam postanje jedan od nacionalnih prioriteta i postoji snažan interes za ulaganje u taj sektor, kazao je alžirski diplomata.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Alžira Sselufi Rašid rekao je da veze između Srbije i Alžira treba još više da se unaprede, ukazavši da je turizam predmet velikog interesovanja alžirskih vlasti.

Prema njegovim rečima, u Alžiru postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih turističkih kapaciteta, a kao primer je naveo da postoji više od 200 termalnih izvora od kojih se svega petnaestak koristi u turističke svrhe.

Alžir raspolaže dobrom saobraćajnom infrastrukturom, ali je kao turistička destinacija nedovoljno poznat, rekao je Rašid.

"Za Alžir bi mogli da kažemo da je početnik u oblasti turizma, ali postoji veliki interes da se ta oblast razvija", kazao je i dodao da bi ta zemlja mogla da bude i tranzitna destinacija odakle bi turisti odlazili i u druge zemlje. Postoji pet oblasti koje su zacrtane u strategiji razvoja turizma, među kojima su, između ostalog, povećanje ugleda Alzira kao turističke destinacije i ulaganje u oblasti koje će u budućnosti omogućiti da ima kvalitetnu turističku ponudu i koje će obezbediti priliv sredstava.

Srbija i Alžir imaju neke zajedničke odlike, među kojima su velikodušnost, gostoprimstvo, ali i činjenica da građani obe zemlje vole da odlaze na odmor u Tunis. Alžir i Srbija, kako je ocenio, imaju mogućnost da sarađuju u mnogim oblastima, a posebno u oblasti obrazovanja.

Alžir je tokom 2012. godine beležio stalan rast broja turista, čiji se broj procenjuje na 2,6 miliona posetilaca, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Među turistima je bilo 1,6 miliona Alžiraca, koji žive u inostranstrvu, među kojima su najbrojniji oni iz koji dolaze iz Francuske.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.