Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Autor: {"id":224462,"id_news":817909,"name":"","surname":"Izvor: B92, Daily Telegraph"}

Nakon što je izvršni direktor avio-kompanije Rajaner (Ryanair) Majkl O'Liri trijumfalno najavio da će prevoziti putnike od Evrope do SAD po ceni karte od 10 evra, postavlja se logično pitanje – da li će karta koštati zaista samo 10 evra.

Rajaner bi trebalo da leti iz 14 evropskih gradova do Bostona i Njujorka, i to je sve što se za sada zna. Osim, naravno, cene karte koja je podigla neverovatnu prašinu.

O’Liri tvrdi da bi Rajaner mogao da ponudi povratne karte po ceni već od 17.30 evra (u smeru do SAD – 10 evra, u smeru ka Evropi – 7.30 evra). Kao što je slučaj sa svim njihovim dosadašnjim letovima, ali i politikom poslovanja koja važi u Evropskoj uniji, ovo zaista jeste cena karte i ne podrazumeva dodatno plaćanje taksi. Ali zato podrazumeva plaćanje brojnih drugih usluga.

Veličina sedišta

Rajaner trenutno raspolaže flotom koju čini oko trista Boing aviona modela 737-800. Sedišta u tim avionima dugačka su 76, a široka 43 centimetra. Nešto bolja situacija je sa sedištima u "premijum" ekonomskoj klasi.

Ipak, ovi modeli neće biti korišćeni na prekookeanskim letovima, jer je O’Liri najavio da će za te potrebe Rajaner nabaviti na desetine novih aviona. Ono što bi moglo možda pomoći pri ovoj ilustraciji jeste poređenje sa kompanijama koje sada nude letove ka udaljenim destinacijama po povoljnijim cenama.

Primera radi, kompanija Norvidžijan (Norwegian) leti iz Evrope do Bankoka i SAD, i to avionima Boing 787 Drimlajners, čija su sedišta dugačka 78 cm, a široka 43. Za ekonomsku klasu obezbeđeno je dodatniih desetak centimetara u dužinu i dva u širinu.

Kompanija Er Azija Iks (Air Asia X) koja je odnedavno počela da leti od Evrope do Kuala Lumpura, koriste avione Erbas A330-300, koje koristi i Džetstar (Jetstar) na svojim letovima od Australije do Japana ili Havaja.

Međutim, i u tim modelima aviona sedišta su približno iste veličine, s tim što Er Azija Iks za ekonomsku klasu ima čak i nekoliko “sedišta” dužine metar i po, pogodna za spavanje.

Ukrcavanje i raspored sedišta

Foto: Hunter-Desportes / Flickr.com

Rajaner je tek nedavno popustio pod pritiskom korisnika, i uveo numeraciju sedišta uz kupljene karte za sve putnike. Međutim, ukoliko želite da rezervišete određeno mesto, morate da platite dodatnih 5 evra, odnosno 10 evra za ekonomsku klasu.

Hrana i piće

Foto: Christian Cable / Flickr.com

O’Liri je bio veoma eksplicitan kada je rekao da njegova kompanija ne zarađuje mnogo od cene karte, već od propratnih servisa tokom leta.

Primera radi, sendvič sa šunkom i sirom tokom leta košta 5.50 evra, topli napici oko 3 evra, baš kao i mala flaša vode, dok je flašica vina 5.95 evra. Na letu do SAD, koji od Evrope može trajati do osam časova, putnici će verovatno naručiti bar jedan obrok, što bi u najoptimalnijoj varijanti koštalo do 10 evra.

Prtljag

Foto: bradleygee / Flickr.com

Rajaner, kao i većina niskotarifnih avio-kompanija, ima sopstvenu politiku kada je prtljag u pitanju. Trenutno je moguće sa sobom poneti ručni prtljag sačinjen od dva dela – torbe dimenzija 55cm x 40cm x 20cm, težine do 10 kilograma, i dodatne manje torbe dimenzija 35cm x 20cm x 20cm.

Cena jednog čekiranog kofera težine do 15kg košta 25 evra, dok za kofer koji teži do 20kg treba da platite 10 evra više. Moguće je čekirati najviše dva kofera ove vrste, čije kombinacije koštaju 50 odnosno 60 evra.

Zabava na letu

Iako Rajaner za sada nema razvijenu ponudu filmova, knjiga i ostalih zabavnih sadržaja koje bi nudio svojim putnicima, sasvim je sigurno da će na prekookeanskim letovima izbor zabave, po odgovarajućoj ceni, biti mnogo veći.

Odakle ćete poleteti i gde ćete sleteti

Foto: dr_tr / Flickr.com

Irski avio-prevoznik uglavnom koristi manje, jeftinije aerodrome, kako bi smanjio troškove letenja. Upravo je to jedna od najčešćih zamerki korisnicima njihovih usluga. Iako leti za Oslo, Rajanerov avion će sleteti na aerodrom koji je udaljen 120 kilometara od norveške prestonice. U Velikoj Britaniji, odakle će Rajaner sasvim izvesno leteti, polazne tačke su aerodromi Stansted i Luton, a ne prometniji Hitrouo i Getvik.

Za sada se zna da će Rajaner za SAD leteti iz 14 evropskih gradova, ali nije poznato sa kojih aerodroma. Gde će sletati avioni u SAD još uvek nije poznato, osim da će oni biti blizu Bostona i Londona.

Ostali troškovi

I ovde je Rajaner prilično razvio sistem poslovanja, za koji važi pravilo – svaka dodatna usluga se plaća. Tako za promenu imena na koje je kupljena karta morate izdvojiti više od 100 evra, dok je upola manje novca potrebno da se plati za nošenje sportske opreme.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.