Izvor: Tanjug

Savet Evrope predstavlja ovih dana na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu kulturne turističke rute, kojima će se uskoro pridružiti i Srbija sa svojim partnerima, kroz projekat "Putevi rimskih careva" i "Dunavski put vina".

Taj projekat obuhvata 20 mesta duž puteva rimskih careva i 12 vinskih regija duž obale Dunava, a reč je o promociji razvoja prekograničnog turizma u dunavskoj regiji, između Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Srbije, čime se, kako je istaknuto, značajno doprinosi evropskom kulturnom nasleđu i identitetu.

Neki arheološki liokaliteti su otkriveni tek nedavno, a turisti će biti oduševljeni obiljem i kvalitetom dokaza Rimskog carstva u ovom delu Evrope, kroz upoznavanje sa njegovom kulturom i arhitekturom. Vinogradarstvo i vinarstvo prisutni su na ovim prostorima više od 2.000 godina, a u 19. veku su u Evropi, vina sa ovih prostora, smatrana najkvalitetnijim, rečeno je na prezentaciji.

Šefica Misije SE u Srbiji Antje Rotemund je istakla da je cilj da se rutama promoviše međukulturna saradnja i zajednički doprinos kulturnoj baštini Evrope.

Zamenik Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je naveo da 40 odsto ukupnog turizma u Evropi čini kulturni, jer na pravi način promoviše moto EU "Ujedinjeni u različitosti". On je predočio da Evropska komisija (EK) finansira 90 odsto projekata kulturnih ruta sa 26 transnacionalnih destinacija , dodajući da je Srbija sastavni deo kluturno istorijskog nasleđa Evrope.

Na tlu Srbije rođeno je 18 rimskih imperatora, a EK je uložila i 1,5 miliona evra u revitalizaciju Senjskog rudnika i 900.000 evra u rehabilitaciju franjevačkog manastira Bač.

SE sada ima 26 sertifikovanih ruta, u koji su uključene 22 države, a cilj je da u svakoj budu najmanje tri zemlje, kako bi se promovisao međunarodni dijalog.

Pomoćnica ministra kulture Slavica Trifunović je istakla da Srbija stalno radi na razvijanu novih kulturnih ruta, a pored "Rimskih careva", tu su i "Tvrđave Dunava". Prema njenim rečima, Srbija ima bogato arhitektonsko nasleđe iz Rimskog carstva i može da se poveže sa drugim sličnim zemljama, nosilac projekta je Minsitarstvo privrede, a uključene su i lokalne zajednice.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.