Izvor: B92

Procedure prijavljivanja putnika Er Srbije na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu su normalizovane, nakon što je srpska aviokompanija prešla sa starog "Gaetan" sistema za čekiranje na najsavremeniju "SabreSonic" platformu.

Kompanija Er Srbija je od 25. do 27. februara, koliko je trajala nadogradnja sistema, savetovala putnicima da na aerodrom dođu barem tri sata pre predviđenog vremena poletanja.

Avio-kompanija se vraća na svoju redovnu proceduru prijavljivanja putnika na let – putnici treba da dođu dva sata pre poletanja.

"Od samog početka bili smo usredsređeni na to da ovo unapređenje tehnologije nema uticaj na planove putovanja naših gostiju. Tim u Er Srbiji je bio dobro pripremljen, dodatno smo ugostili putnike koji su se prijavljivali na let tokom ova tri dana i bili smo u potpunosti usmereni na ovaj važan projekat tehnološkog unapređenja", izjavio je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

Er Srbija nije imala usporavanja u radu i saobraćaju zbog prelaska na novi sistem i procedura prijavljivanja putnika na let odvijala se izuzetno glatko, tako da su letovi bili na vreme.

Proces uvođenja novog sistema uključio je stotine zaposlenih u aviokompanijama Er Srbija, Etihad ervejz, kao i osoblje kompanije Sabre, koji su svi zajedno neumorno radili kako bi se obezbedilo da prelazak bude neosetan, navedeno je u saopštenju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.