Saveti za besplatno putovanje po svetu

Podeli

Želite da putujete, a nemate novca? Ne zaboravite da postoji mnogo načina da ozbiljno smanjite putne troškove koje ste smatrali neizbežnim, bilo dira planirate da se uključite u neku od radnih ili volonterskih grupa, da čuvate tuđu kuću ili da s nekim zamenite dom.

Normalno da se celi svet ne može proputovati da baš ništa ne potrošite, ali pogledajte nekoliko ideja koje će vam pomoći da ozbiljno smanjite putne troškove i doživite što autentičniju avanturu.

Za smeštaj ponudite svoje vreme i rad

Mnogi putopisci, turistički vodiči i veb-stranice preporučuju programe razmene rada kao što je WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). Uz program koji nudi poslove na organskim farmama širom sveta tu su i HelpX.net te WorkAway.info preko kojih jednostavno možete uroniti u nečiju kulturu i steći lokalne prijatelje.
Svetska putnica i autorka putopisa Kristin Meksfild ispričala je za portal Budgettravel da je na taj način radila neke od najzanimljivijih poslova od izronjavanja bisera do mreštenja morskih kornjača. Za putovanja koja je otplatila tek napornim radom kazala je da su bila vrlo ispunjavajuća i da je među domaćinima stekla prijatelje sa kojima nikada nije bila usamljena. Drugi je način da u lokalnom hostelu ili pansionu ponudite pomoć, jer bi vam vlasnik mogao spustiti cenu ili ponuditi besplatan smeštaj kao naknadu za rad.

Kako početi – odlučite li se za WWOOF, najteža je odluka gde želite da idete. Neke zemlje imaju svoje WWOOF organizacije, internet stranice i programe. Ako ste stariji od 18, na njima se možete prijaviti i slediti uputstva. U nekim slučajevima plaća se upisnina, ali to shvatite kao investiciju. Programi obuhvataju više od 60 zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland, Argentinu, Južnu Afriku, Kostariku, Tajland, Irsku, Italiju, SAD, Kanadu itd.

Čuvanjem kuća obiđite svet

Verovatno ste čuli za čuvanje ljubimaca, a šta kažete na čuvanje kuća kao način za uštedu novca na putovanju? Dejlin i Puter Hek su kanadski par koji je pre nekoliko godina zbog putovanja prodao svu imovinu i pokrenuo stranicu www.hecktictravels.com. Počeli su da pišu i knjigu o tome kako su na troškovima smeštaja, čuvajući tuđe domove, uštedeli više od 30.000 američkih dolara. Glavna ideja je reciprocitet – čuvajte nečiji dom dok ga nema, a on će vam dozvoliti da u njemu budete besplatno. To je situacija u kojoj svako dobija, jer vlasnik ne mora da brine šta mu je sa kućom (a možda i s ljubimcem) dok putnik ima osiguran smeštaj.

Kako početi? – Mnoge stranice poput House Sitters America, The Caretaker Gazette i Mind My House za učlanjenje traže od 20 do 60 dolara. Međutim, i to se može shvatiti kao investicija. Najbolje je prijaviti se na više stranica kako bi se povećale šanse da budete izabrani.

Uletite na tuđi kauč

Stranice poput GlobalFreeloaders.com i Couchsurfing.org tvrde da im je cilj okupljanje ljubitelja putovanja i podsticanja što autentičnije kulturne razmene među njima. Princip je da domaćin može došljacima da ponudi društvo ili dodatni krevet, kauč i neki dugi priručni smeštaj za prvu ruku. Učesnici pritom zajedno provode vremena koliko sami odluče – mogu se tek naći na kafi ili ručku, a odlučite li nekoga da primite u svoj dom, a on poželi da vam skuva ručak, tim bolje.

Kako početi? – Obe stranice zahtevaju da otvorite besplatan profil. GlobalFreeloaders vam to dozvoljava samo ako ste spremni nekoga da primite u svoj dom u narednih šest meseci. Couchsurfing je fleksibilniji pa vam pruža mogućnost da postavite status "Ne mogu sada (ali ipak mogu da se družim)" što znači da nikoga ne možete udomiti, ali ste otvoreni za upoznavanje s novim putnikom bilo za kratko piće ili obilazak grada.

Zamena kuća

Svi koji su gledali romantičnu komediju "Praznik" u kojoj Kejt Vinslet zameni svoju ugodnu englesku kolibu za holivudski dom Kameron Dijaz verovatno su često razmišljali o zameni kuća. Prema podacima američkih medija, ta je ideja sve popularnija zahvaljujući stranicama kao što su Knok, Love Home Swap, Intervac, HomeLink, i HomeExchange. Na svakoj možete otvoriti račun i pogledati gde se nude kuće ili stanovi za zamenu i povezati se sa zainteresovanima. Pritom čak ne morate biti ni vlasnik kuće ili stana, dovoljno je da kuću trajno iznajmljujete.

Kako početi? – Morate da se prijavite na neku od tematskih internet stranica, a cene upisnine variraju i zavise od toga koliko dugo želite da je koristite. Na primer za celu godinu na HomeExchangeu treba platiti 9,95 dolara mesečno, dok godišnja članarina na sajtu Intervac košta 99 dolara.

Volontiranje u inostranstvu

Ustupanje svog vremena za plemeniti cilj, bilo da se brinete o deci u lokalnom sirotištu ili pomažete očuvanju okoline, odlična je prilika da vidite svet barem za manje novca, ako ne i besplatno. Odlučite li se za volontiranje, postoje hiljade mogućnosti i organizacija i kompanija koje vam u tome mogu pomoći. Najbitnije je za početak odlučiti se gde želite da idete i kojim bstei se plementim poslom pritom bavili.

Kako početi? – Mogućnosti volontiranja u udaljenim zemljama pogledajte na stranicama idealist.org ili workaway.info.

Rad u letnjim kampovima

Ima li boljeg načina da se iskoristi letnja sezona nego da se novac zarađen zabavljajući se s decom u kampu potom potroši na putovanja? Mnogo je priča o savršenim provodima u letnjim kampovima, a ne manjka ni onih o instruktorima koji su tamo otišli nešto da zarade, a nakon toga s novcem, na primer, proputovali Ameriku. Odlučite li da se prijavite za instruktora u letnjem kampu, osim odličnog znanja engleskog, morate biti dobri u sportu ili nekoj drugoj veštini poput fotografisanja.

Kako početi? – Otvoritre profil na stranicama CampStaff.com i CoolWorks.com. Ne zaboravite se na vreme prijavite za poslove i kampove koji vas zanimaju i redovno proveravate jesu li vam odgovorili.

Foto: freedigitalphotos.net/Victor Habbick

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18293 idi na stranu