Izvor: Izvor: dw.de

Autor: {"id":199170,"id_news":759500,"name":"","surname":"Izvor: dw.de"}

Pošto je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova smanjilo stepen rizika za putovanja u Egipat, turistički radnici nadaju se povratku turista.

"Trenutno je stanje loše", kaže Hind Duvel iz turističke agencije Dahab u Kelnu. Njena agencija se specijalizovala na individualna putovanja u Egipat. Kaže da se ljudi boje da putuju u tu regiju, jer su zbog vesti o nasilju i neredima mnogi turisti nesigurni. Već nedeljama niko nije kod nje rezervisao putovanje u Egipat: "Nadamo se da će se to uskoro promeniti," istražuje Dojče vele.

-- Pročitajte i Nemiri u Egiptu - težak udarac za turizam --

Nisu loše šanse za to da se stanje zaista popravi. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje je ublažilo svoju procenu lošeg sigurnosnog stanja u Egiptu. Diplomate više ne preporučuju Nemcima da odustanu od odmora u Egiptu (što je bila preporuka poslednjih nedelja), a što se tiče putovanja u turističke destinacije na Crvenom moru uopšte ne vide nikakve sigurnosne probleme. Ministarstvo još nemačkim građanima preporučuje da ne putuju prema delti Nila i u glavni grad Kairo.

Tračak nade za turističke agecije

Odluka Ministarstva u Berlinu je tračak nade za tur-operatere koji nude putovanja u severnoafričku zemlju. Posao im je slabo išao u poslednje vreme. Otkako su se rasplamsali neredi u Egiptu sredinom avgusta ove godine, turistički prihodi su smanjlnie za 85%, kaže egipatski ministar turizma Hišam Zazu: "Neki su hoteli zatvoreni najpre u regiji oko Crvenog mora."

I zapadni ponuđači se nadaju poslovnim šansama na egipatskom tržištu. "Želimo što pre da počnemo sa poslom na licu mesta", kaže Stefan Suska iz turističke agencije Alturs. On očekuje lagani oporavak - iz organizatorskih razloga. Avionske kompanije poput Kondora ili San ekspessa svoje avione trenutno koriste na drugim linijama i tek polako počinju prilagođavati svoj plan letenja novim okolnostima na terenu u Egiptu. Osim toga i turisti moraju steći poverenje u tu zemlju. Suska tvrdi da se tek za tri-četiri nedelje mogu očekivati prvi ozbiljniji pokazatelji toga kako se prodaju aranžmani za put u Egipat.

Nemački turistički operateri imaju različite strategije za "restart" na egipatskom tržištu. Alturs za sada ne želi da nudi putovanja u regije gde Nemačko ministarstvo spoljnih poslova ne preporučuje građanima. U Dolinu faraona i do piramida se još ne ide. To se odnosi i na boravak u Luksoru i u delti reke Nil.

Žurba ponuđača aranžmana

Agencija FTI je nestrpljivija. Ovo preduzeće trenutno proverava da li je moguća ponuda i kružnih putovanja na Nilu. "Promatramo pažljivo kako se razvija stanje na terenu", tvrdi PR FTI-ja Kristijan Miler. FTI je najveći nemački ponuđač putovanja u Egipat.

Ali pritisak za što brži povratak u Egipat zavisi od ponuđača do ponuđača. Najviše se žuri onima koji su se kod lokalnih hotela unapred zadužili kako bi dobili što povoljnije cene. Tur-operateri koji su nekom hotelu već dali avans za smeštaj a sami nisu u stanju popuniti te već unapred kupljene kapacitete, suočavaju se s velikim problemima.

Zarada u turizmu je ionako postala tanka. "U najboljem slučaju zarada na uloženi novac iznosi tri do četiri posto", kaže PR Altursa Suska. Njegova kompanija je prošle godine ostvarila dobit od dva do tri procenta. To znači da je od svakog potrošenog evra na kraju ostalo 2 do 3 centa zarade. U ostalim privrednim granama, poput npr. automobilske industrije - zarada je tri do četiri puta veća.

Bez napada na turiste Ali posmatrači na mestu zbivanja isključuju mogućnost da bi nemačko ministarstvo spoljnih poslova moglo da povuče upozorenje za putovanja u Egipat zbog pritiska turističkih radnika. "Stanje u Egiptu se tek nedavno malo smirilo", kaže Rajner Heret, direktor Nemačko-arapske industrijske i trgovinske komore u Kairu.

Ko putuje u turistička središta poput Hurgade, Marsa Alama ili Šarm el Šeika ionako može da bude miran. "U turističkim područjima se sve ovo vreme nije dogodilo ništa", kaže Heret. Doduše, uvek postoji određena opasnost, ali se pokazalo da od izbijanja revolucije 2011. nije bilo ciljanih napada na strane turiste.

Egipatski turistički radnici se nadaju brzom smirivanju situacije. Očekuje se da će kapaciteti na Crvenom moru u oktobru biti popunjeni. Ali Heret je ipak malo oprezniji i predviđa da će, ako u međuvremenu ne dođe do nekih novih političkih previranja, kapaciteti biti popunjeni na proleće sledeće godine.

Autor Heimo Fischer/Srecko Matic/Nenad Kreizer
Urednik Belma Fazlagić-Šestić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.