Izvor: Tanjug

Spomenik Nikoli Tesli koji danas u Njujorku otkriva predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom 70-godišnjice od Tesline smrti, jedan je u nizu spomenika širom sveta posvećenih uspomeni na velikog američkog naučnika srpskog porekla.

Spomenik delo Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti nalazi se ispred jedinog očuvanog objekta u kojem je Tesla radio (i živeo) - laboratorije u Šorhemu u Njujorku.

Janković je autor i spomen biste Tesli postavljene u Užicu 2008. godine, ispred stare hidroelekrane Djetinja. U tu elektranu na reci Đetinji je još 1900. godine ugrađen genijalni Teslin pronalazak polifazni električni generator, što je prethodno učinjeno na samo nekoliko mesta u svetu (Nijagara, Lozovac kod Šibenika...).

U SAD, na Nijagarinim vodopadima, postavljena je 1976. godine replika Teslinog spomenika, delo Frana Kršinića, koji se nalazi i u Beogradu.

Sa kanadske strane Nijagarinih vodopada je 30 godina kasnije, 2006. godine postavljen još jedan Teslin spomenik, autora Leslija Drisdejla, a svi vodeći tehnički univerziteti u SAD imaju bistu Nikole Tesle.

U Njujorku, na Menhetnu ispred srpske crkve Svetog Save nalazi se spomenik Nikoli Tesli. U Kaliforniji je nedavno pokrenut projekat sa ciljem da se prikupe sredstva kojim bi se napravila i postavila Teslina statua u Silikonskoj dolini. Spomenik bi trebalo da bude postavljen u mestu Palo Alto, za koji je lokaciju obezbedio Dorijan Porter, a u projekat je uključio i jednog umetnika iz Berklija, koji će statuu napraviti.

Spomenik Tesli, rad Frana Kršinića, postavljen je u Beogradu ispred zgrade tehničkih fakulteta, pre tačno pola veka, 1963. a na aerodromu "Nikola Tesla“, 2006. godine - rad Drinke Radovanović. Spomenik na aerodromu visok je 3,5 metara.

Ime Nikole Tesle nose Elektrotehnički institut u Beogradu, osnovan 1936, srednja tehnička škola u Beogradu, Biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji...

Teslinim imenom nazvani su jedno naselje i stara fabrika sijalica u Pančevu, koja je upravo u stečaju, pa je neizvesna i sudbina Tesline statue koja se nalazi nedaleko od ulaza u krug preduzeća. Spomenik je postavljen 1954. godine. Predvidja se njegovo premeštanje na neku od lokacija u centru Pančeva.

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu nalazi se bronzana bista koju je po Teslinoj želji izradio njegov prijatelj, vajar Ivan Meštrović. Odlivci ove biste nalaze se i u Tehničkom muzeju u Beču i Muzeju Like u Gospiću.

Spomenik u obliku biste Nikoli Tesli u Novom Sadu, postavljen je 2006. ispred Fakulteta tehničkih nauka godine na dan fakulteta. Autor je vajar Vladimir Jokanović.

Spomenik u Banjaluci, Republika Srpska, otkriven je 2007. godine, a u Međašima kod Bijeljine pre dve godine.

Novopostavljeni spomenik Tesli u Njujorku, realizovan je pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom, Stalne misije Srbije pri UN i Generalnog konzulata Srbije u Njujorku.

Od 2006. u Teslinom rodnom Smiljanu kod Gospića, sada Hrvatska, postavljena je nova statua Tesle, rad Mile Blaževića.

Od te godine, kada je obeležavan vek i po od Teslinog rodjenja, statua Tesle, rad Ivana Meštrovića, premeštena je u centar Zagreba. Meštrovićeva statua je prethodno bila postavljena u Institutu Rudjer Bošković sredinom pedesetih godina 20. veka. U Zagrebu postoje i spomen obeležja u zgradi Tehničkog muzeja, rad Emila Bohutinskog iz 1932. godine, kao i u zgradi Elektrotehničkog fakulteta.

Od 2002. godine u holu zgrade Madjarskog radija u Budimpešti, gde je Tesla živeo i radio, nalazi se jedna bista Nikole Tesle poklon Radio Beograda.

U Pragu, gde se Tesla školovao, u ulici koja sada nosi njegovo ime postavljen je kamen temeljac za spomenik Nikoli Tesli. U Japanu, u gradu Jokohami, dve godine kasnije otkrivena je bista Tesle u Istorijskom muzeju električne energije. Jedan bista Tesle od septembra 2006. nalazi se u jednoj moskovskoj srednjoj školi. U Srpskom centru Zapadne Australije postavljena je njegova bista 2006. godine, rad je vajara Jovana Radanovića. Jedna spomen bista nalazi se i u zgradi Univerziteta Zapadne Australije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.