Izvor: Izvor: www.glassrpske.com, Danijela Stokaniæ

Autor: {"id":197782,"id_news":755975,"name":"","surname":"Izvor: www.glassrpske.com, Danijela Stokani\u00e6"}

Minhen je glavni grad najlepše nemačke pokrajine Bavarske. Nalazi se u južnom delu države i predstavlja jedan od najvećih i najrazvijenijih industrijskih i kulturnih centara Nemačke.

Grad je veseo, čist, pun zelenila i prelepe arhitekture. Ljudi su ljubazni, predusretljivi, nasmejani, a provod je zagarantovan u bilo koje vreme i na bilo kom mestu.

Minhen je poznat i po najlepšim trgovima, gde se sa sigurnošću može izdvojiti Marijenplac, centar Minhena sa starom i novom gradskom skupština.

Karlov trg je čuven po kapiji zvanoj Karlstor, nastaloj u 14. vijeku, koja je jedna od malobrojnih preostalih građevina starog Minhena. Kapija je ulaz u pešačku zonu.

Preko puta trga nalazi se Palata pravde, monumentalno zdanje iz 19. veka u stilu italijanske renesanse. Kada zakoračite u zonu namenjenu šetačima, sa leve i desne strane pred vama će se nizati butici, radnje renomiranih svetskih firmi, ekskluzivni, a i restorani brze hrane.

Ništa ne košta poseta Engleskoj bašti, minhenskoj oazi za opuštanje, smeštenoj između reke Izar i centra grada, u kojoj vlada prava ležernost.

Pivnice na otvorenom, jedna na Kineskom tornju, a druga slikovito smeštena na jezeru, spadaju u najlepše u Minhenu i dodatni su razlog da tamo provedete prilično opušteno poslepodne.

Foto: wikpedia.org, Diff

Pivski vrtovi i Hale - nezaboravni kvart grada, posvećeni su pivu i ovoj industrijskoj grani koja je veoma razvijena upravo u Minhenu, u kojem se održava i jedinstveni festival piva na svetu, čuveni "Oktoberfest", tačnije na livadi Terezinvize je i najveća narodna zabava, a posećuju je turisti iz ceelog sveta.

Ali, uprkos tome što se uskoro održava najveći svetski festival piva, ovaj grad može da ponudi mnogo više od kobasica sa zeljem i pola litre piva.

Od sofisticirane vinske scene do izazovnih koktel barova, Minhen ima za svakog ponešto. Na Odeonsplacu nalazi se, sada već kultni, Šauman bar. To je ona vrsta bara koja izgleda više kao lobi hotela s pet zvjezdica nego kao bavarska pivnica.

Šetnja po pijaci Viktualienmarkt je praznik za čula, tu se može pronaći sve, od starinskog, bavarskog do egzotičnog. Svakako dovoljno razloga da se poseti ovaj magični grad u Njemačkoj.

Istorija
Prvi podaci o Minhenu potiču iz šestog veka. Krajem 10. veka i početkom 11. monasi osnivaju manastir koji se zvao Apud Munihen. Od toga potiče današnje ime ovoga grada. Godine 1158. Henrik Lav osniva grad kojem daje ime Minhen. U 15. veku počinje procvat Minhena, dok se u renesansi i baroku grade mnoge građevine koje i danas predstavljaju najlepše spomenike u Minhenu.

Usluge Cene

Četiri noćenja u hotelu od 110 evra

Ručak od 10 evra

Piće od 2,5 evra

Gradski prevoz 2,5 evra

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.