Izvor: Izvor: glassrpske.com, Danijela Stokaniæ

Autor: {"id":193512,"id_news":745312,"name":"","surname":"Izvor: glassrpske.com, Danijela Stokani\u00e6"}

Ljoret de Mar (Cvet na moru ili grad lovora) je mali katalonski turistički grad na mediteranskoj obali. Nalazi se u provinciji Đirona, sedamdesetak kilometara od Barselone, prestonice Katalonije. Osim po fenomenalnim plažama, poznat je i po svojim kulturnim, arhitektonskim i prirodnim atrakcijama.

U okolini postoji više arheoloških nalazišta iz vremena Rimljana i Grka, ali se turisti prevashodno vode dobrom uslugom, odličnim hotelima i zabavom koja ne prestaje od jutra do večeri.

U Ljoret de Maru desetak plaža od kojih se najduža prostire na oko dva kilometra, a poznata je po svom belom pesku i čistom moru. Najveća gradska plaža Santa Marija smestila se uz sam trgovački centar grada i većinu hotela.

Ovo letovalište je naročito popularno kod mlađe populacije jer ima dosta barova, klubova ali je isto tako poznato kao porodično odmaralište jer pruža dosta zanimljivih sadržaja za decu poput jednog od najvećih akva parkova u Evropi, vodenog zoološkog vrta i tematskog parka Port Aventura…

Tu je i Jardins de Santa Clotilde botanička bašta inspirisana italijanskom renesansom. Bujna vegetacija se ovde spaja sa morem, tako da ćete imati jedinstven pogled na dve prirodne lepote. Unutar bašte je i veliki broj bronzanih statua, fontana i jezera koji razbijaju jednoličnost.

Svakodnevno se organizuuju mnogobrojne ture do lokalnih muzeja i istorijskih znamenitosti za sve one koje interesuje prošlost Ljoreta. Sant Roma jedan je od simbola Ljoreta. Reč je o crkvi koja turiste ostavlja bez daha svojom veličanstvenošću.

Na kraju grada nalazi se srednjovekovna tvrđava, a na potpuno suprotnoj strani glavne plaže bronzana statua Dona Marinera - Pecaroševa žena, koja je simbol grada.

Za one koji vole netaknutu prirodu i osećaj divljine, na obalama na kojima je nekada bilo bezbroj pirata, postoje i bezbrojne uvale i pećine.

Grad karakteriše tipična mediteranska katalonska kuhinja, sa dosta ribe, plodova mora, maslinovog ulja, belog luka, ali i neizbežnim gaspaćom, paeljom, tortiljom i sangrijom.

Bogat sadržaj u hotelima upotpuniće letovanje, bilo da je reč o porodičnom letovanju ili o aktivnom odmoru.

Istorija

Prva pisana dokumenta o Ljoretu datiraju iz 966. godine. Tada se ovaj grad pominje pod nazivom Loredo, od latinske riječi lauretum, što znači lovor.

Na području grada, u okviru mnogih arheoloških nalazišta, postoje ostaci iberske i rimske civilizacije.

Grad se razvio sedamdesetih godina prošlog vijeka, posle Frankove vlasti, a početkom 1990-ih je privukao mnogo turista.

USLUGE CENA

Desetodnevni aranžman (avionski prevoz) od 500 evra

Ručak od 15 evra

Piće od 2 evra

Ulaz u diskoteku od 2, 5 evra

Ulaz u muzej od 7 evra

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.