Neobične freske u manastiru kod Pirota

Podeli

U Manastiru Presvete Bogorodice kod pirotskog sela Sukovo, koji je izgrađen na temeljima bogomolje iz 4. veka, nalazi se veoma retka freska na kojoj je svetitelj Sveti Hristofor prikazan sa psetolikom glavom, kao i freska Presvete Bogorodice s krilima.

Kako se navodi u Žitijama svetih, postoje legende da je Sveti Hristofor bio psetolikog izgleda i da je živeo u zemlji ljudoždera.

Bio je veliki borac za hrišćanstvo zbog čega je i kanonizovan u sveca, a stradao je 249. godine za vreme cara Dekija, koji je na sve načine pokušavao da ga pokoleba i odvrati od hrišćanstva, čak i na taj način što mu je slao dve bludnice kojima je bilo naređeno da upotrebe sve svoje veštine kako bi zavele i na taj način odvojile od Hrista.

Prema rečima monaha Teofila, one u tome nisu uspele, čak ih je Sveti Hristofor preobratio u hrišćanke i odvratio ih od idolopoklonstva.

Kako kaže monah Teofilo, temelji crkve u Sukovu potiču iz 4. veka.

"O tome nema nikakvih pouzdanijih dokumenata, međutim, postoje neke brošure koje svedoče o tome. U 7. veku ovde je bila episkopija. Na jednoj staroj mapi iz 1020. godine pominje se ovaj manastir što svedoči da je ovde bio svojevrstan duhovni centar ovog kraja", ispričao je monah za Tanjug.

Govoreći o novijoj istoriji manastira, monah Teofilo kaže da je sredinom 19. veka jedan Turčin bio isceljen.

"Njegov otac je zbog isceljenja svog sina poželeo da obnovi crkvu. Za to je dobio dozvolu iz Istanbula, dobio je ferman čiji prevod imamo u arhivi, u kome se dozvoljava obnova crkve. Obnova je počela 1857. i za dve godine je cela crkva obnovljena, što je rekordan rok jer su zidovi jako debeli, bilo je dosta lukova pa je obnova zahtevala puno graditeljskih manastirskih veština da se sve ovo završi", priča taj monah.

Osim freske Svetog Hristofora, raritetna je i freska Presvete Bogorodice sa krilima.

"Prema crkvenim kanonima o tome kako se slikaju sveci, sa krilima se obično prikazuju arhangeli, kao angelske sile, sveti Jovan Krstitelj, kao onaj koji je najavljivao dolazak gospoda Isusa Hrista, tako da je čudno što Bogorodica ima krila. Međutim, postoji bledi natpis iznad freske koji pojašnjava da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri. Uostalom, i u molitvama stoji 'presvjataja Bogorodice, zakrili nas omoforom svojim', što objašnjava zašto ima krila", kaže monah Teofilo.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Na Sajmu turizma i pratećim sajmovima opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, suvenira i vina, koji će u Beogradu pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite" biti održani od 21. do 24. februara, biće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, od čega na sajmu turizma 650 izlagača iz 38 zemalja.

strana 1 od 1899 idi na stranu