Izvor: B92

Nakon dobre popunjenosti turističkih kapaciteta u predsezoni, u periodu glavne turističke sezone primetno je manje turista na crnogorskim plažama, ocenila je danas potpredsednica Unije poslodavaca, Anita Milić.

"Ovaj manjak turista osetio se i na plažama i u smeštaju, a rezultat je slabija od očekivane posete turista iz regiona koji su se u poslednji čas odlučili za neku drugu destinaciju", kazala je Milić.

Prema njenim rečima, ovakva situacija tera na razmišljanje da se za sledeću godinu pripreme i ponude neki primamljivi paketi uz dobru cenu, kako bi Crna Gora ostala privlačna među globalno jakom ponudom konkurencije - Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske....

Ona je navela da su glavni problemi sa kojima se hotelijeri suočavaju nedostupnost Crne Gore kao destinacije, preneo je internet portal Seebiz.eu.

Milić je istakla da je neophodno stvaranje poslovnog ambijenta u kojem se pravila igre znaju unapred.

"I dalje su aktuelna dešavanja u kojima se u špicu sezone povećava PDV, cena struje, ili poskupljuju prehrambeni proizvodi. Hotelijeri i ugostitelji imaju ogromnu obavezu da pored svih nestabilnosti na tržištu održe cenovno stabilan proizvod usluga", kazala je Milić.

Ona je uočila da problem predstavlja i nedostatak kvalifikovane radne snage za zanimanja kuvar, pica majstor, pomoćni kuvar, poslastičar, konobar, barmen, sobarica....

"Crna Gora ima potencijal u kadrovima i treba da se usmeri na bolju povezanost obrazovnih ustanova sa privredom", istakla je Milić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.