Izvor: Blic.rs G. Avaliæ, I. Kranjèeviæ

Autor: {"id":190571,"id_news":737821,"name":"Blic.rs","surname":"G. Avali\u00e6, I. Kranj\u00e8evi\u00e6"}

Osetan je pad prodaje turističkih aranžmana u sezoni. Jedan deo rezervisan je, uz popust, tokom ranog bukinga, dok deo potencijalnih turista čeka i rasprodaju ponude pred putovanja. U turističkim agencijama kažu da dobro ide prodaja aranžmana, ali ne postoji nijedna koja trenutno nema „last minute“ ponudu.

Prosečan Srbin za letnji aranžman u špicu sezone platiće od 150 do 250 evra po osobi, dok se u predsezoni i postsezoni mogu naći aranžmani i za 70 do 80 evra za 10 noćenja, pa će mnogi ipak da sačekaju kraj avgusta ili početak septembra kako bi im trošak za letovanje bio još manji. Oni sa najnižim primanjima koriste aranžmane od kraja septembra do početka oktobra. Oni koji su jedva sakupili, putovaće u sopstvenom aranžmanu, ili autobusom, noseći sa sobom hranu koju su prethodno kupili u Srbiji na akcijama.

- Sa sestrom sam još u decembru rezervisala letovanje na Malti za septembar ove godine. Agencija je nudila popust na aranžman uz mogućnost plaćanja na rate. Sestra i ja tako još od decembra plaćamo mesečno po 50 evra. Drugačije ne bismo ni mogle da letujemo iako smo obe zaposlene - kaže Beograđanka Marija Pantić (27).

Tako ove godine na letovanje odlazi nešto manji broj srpskih turista nego prošle, njih oko 500.000, ali će i oni na odmor potrošiti znatno manje novca. Od ukupnog broja turista koji preko agencija letuju u inostranstvu, četvrtina odlazi u "susednu" Grčku, a slede Crna Gora i Turska sa ukupno 100.000 srpskih turista godišnje. Prosečan srpski turista bira aranžman u Grčkoj do 500 evra u hotelu sa polupansionom ili do 300 evra apartmanski smeštaj za deset dana.

Idu i skupi aranžmani sa 5 zvezdica?

neekoh.fi/Flickr.com

- Tokom ranog bukinga bilo je povećanje broja zakupljenih aranžmana za oko 20 odsto, ali je tokom sezone taj broj došao na nivo prošlogodišnjeg. Veći broj ljudi je koristio priliku da rezerviše letovanje uz popust, a tada može da bira i termin i destinaciju. U strukturi samih aranžmana, međutim, povećan je broj jeftinijih aranžmana - kaže Zoran Arsenović, iz Kontiki travela.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), takođe kaže da su se najpre prodali jeftiniji aranžmani za letovanja krajem maja, početkom juna ili u septembru, sa apartmanskim smeštajem i autobuskim prevozom, ali dodaje da se dobro prodaju i skupi aranžmani sa avionskim prevozom u hotelima sa pet zvezdica.

- Iako je u predsezoni prodaja aranžmana bila 20 odsto bolja nego lane, potražnja tokom sezone je usporena zbog ekonomske krize, pa se ne očekuje poboljšanje u odnosu na prošlu godinu - ocenjuje Seničić.

Da je znatno opala platežna moć prosečnog srpskog turiste, govori i činjenica da agencije i dalje nude brojne popuste i niže cene letovanja, čak i u samoj sezoni. U agenciji Big blue takođe napominju da su jeftiniji aranžmani rasprodati i da je tokom ranog bukinga bio povećan broj zakupljenih aranžmana.

- Aranžmani do polovine avgusta su uglavnom zakupljeni, a primetan je pad rezervacija za Tunis i Egipat - kaže Boban Šćepanović iz Big blue.

U agencijama navode da nisu povećavali cene aranžmana ove godine u odnosu na prošlu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.