Izvor: B92

U skladu sa često ponavljanom tezom da ulazak u EU ne potire nacionalne identitete, proslava hrvatskog pristupanja evropskoj porodici obiluje brojnim nacionalnim kulinarskim i kulturnim specijalitetima.

Zvaničnici država koji večeras Hrvatsku ispraćaju u EU imaće privilegiju da uživaju u najprobranijim kulinarskim biserima i plemenitim autohtonim vinima, a njihov jelovnik, prema rečima glavnog kuvara, sadrži, "hrabra i autentična jela, ukorenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na savremenin i uzbudljiv način".

Namera je, kako se navodi u uvodniku menija, da gosti "nepcem upoznaju Lijepu Našu".

Visoke zvanice će biti dočekane toplim hlebom od šest žitarica i solju sa Paga, kao i gutljajima penušavog vina proizvedenom na obodima Samoborskog gorja na severozapadu Hrvatske, a potom će im biti posluženi kozji i ovčiji sirevi i mlado organsko povrće, koje će zalivati istarskom malvazijom i podunavsom graševinom.

Na drugom tanjiru će biti inćuni sa ličkim krompirom, praćeni dalamtinskim pošipom i istarskim merlotom, a zatim sledi vrhunac gozbe u vidu jagnjetine ispod peke (sača), uz koju će biti točen dalmatinski plavac i slavonski crni pino.

Za kraj će biti serviran salenjak, tipičan kolač kontinentalne Hrvatske, i desertna vina zelenac i traminac.

Večera organizovana za strane državnike nije jedini specijalni gastronomski događaj na proslavi, budući da su na nekoliko lokacija u Zagrebu organizovani mini-sajmovi regionalnih hrvatskih nacionalnih specijaliteta.

Zadruge Hrvatskih ratnih veterana, od kojih su se mnoge fokusirale na proizvodnju organske hrane, danas na Trgu Petra Preradovića izlažu med, kolače, pršut, eterična i maslinova ulja, lavandu, ali i suvenire, nakit i druge rukotvorine.

Istovremeno, na Zrinjevcu se organizuje manifestacija "Hrvatski otočni proizvod", u okviru koje proizvođači sa jadranskih ostrva izlažu prehrambene proizvode sa oznakom geografskog porekla.

Da je Hrvatskoj stalo ne samo do promocije nacionalnih i regionalnih jela i pica, već i duhovne hrane i nematerijalne baštine, svedoči i program večerašnje centrane proslave ulaska u EU na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Niz ansambala izvešće splet hrvatskih narodnih igara i pesama, kao i kompozicije hrvatskih klasičnih i pop autora, biće demonstrirano glagoljaško pevanje, a jedan od klimaksa priredbe biće puštanje u rad Teslinog transformatora.

U okviru multimedijalnog dela programa biće priređena i, kako se navodi, 3D prezentacija hrvatskih izuma: vazdušne letelice Davida Švarca, daktiloskopije, torpeda, Mohorovičićevog diskontinuiteta, penkala, brzinomera, Boškovićeve teorije sile i strukture stvari, kravate, dinama i padobrana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.