Izvor: B92

Kazahstanski grad Baikonur mesto je s kojeg je sa Zemlje u orbitu prvi put poslan satelit, životinja, ali i čovek. Ipak, ovdašnja bolnica tek je 2011. godine dobila prvi aparat za magnetnu rezonancu.

Grad poznat po svom kosmodromu ima blizu 36.000 stanovnika koji se mogu pohvaliti da je upravo iz njihovog mesta na jugu Kazahstana u svemir poslan satelit Sputnjik, pas Lajka i slavni Jurij Gagarin.

Danas je Baikonur jedno do dva mesta na Zemlji odakle je moguće poslati ljude u orbitu. Drugi je Đinćuan u kineskoj pustinji Gobi. Ipak, život u njemu oduvek je bio misterija.

Njujork tajms piše da je to tužno mesto i da se njegovi stanovnici bore da prežive. Stočari nomadi iz obližnjih stepa useljavaju se u tamošnje napuštene građevine, a istovremeno ovaj grad donedavno nije imao ni MRI aparat.

Foto: wikipedai.org, Kori Danilevski

Zanimljivo je i da je u vreme kada je kosmodrom izgrađen Bajkonur pripadao SSSR-u. Danas se teritorijalno nalazi u Kazahstanu, ali ga Rusija iznajmljuje od kazahstanske vlade za 115 miliona dolara godišnje. Gradonačelnik je Rus, a skoro sve dobro plaćene poslove vezane uz kosmodrom obavljaju Rusi.

Kada se raspao Sovjetski savez u gradu je živelo dvije trećine Rusa i jedna trećina Kazahstanaca. Sada je obrnuto. To je, uz nejednakost građana, stvorilo etničke tenzije.

Istovremeno se na svemirske programe troše ogromne sume novca. NASA je u maju produžila ugovor o korišćenju kosmodroma za još jednu godinu, odnosno do sredine 2017. godine, što znači novih 424 miliona dolara. Astronauti i drugi NASA-ini uposlenici odsjedaju u hotelu na periferiji grada, a tamo najjeftinija soba košta 340 dolara za noć.

Foto: wikpedia.org, Clh288

Oni retko dolaze u centar grada. Da bi stigli na mesto lansiranja u svemir moraju da se voze preko izrovanih i neoznačenih puteva uz koje pasu životinje.

Bajkonur je najbolji primer nejednakog razvoja u današnjem vremenu.

Urednik lokalnih novina za Njujork tajms je rekao: "Boli me kad razmišljam o svom gradu".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.