Izvor: Izvor: novosti.rs, S. Blažiæ

Autor: {"id":186213,"id_news":727612,"name":"","surname":"Izvor: novosti.rs, S. Bla\u017ei\u00e6"}

Zakintos, magično grčko ostrvo u jonskom moru, spreman je za turiste, a prelepa priroda, skrivene plaže, odličan noćni provod i dobra hrana krase ovaj grčki kutak.

Jeftina kafa, odličan provod i fantastične plaže - Zakintos je u svakom pogledu raj za turiste sa plićim džepom. Najveća prednost ovog grčkog ostrva je ujedno i njegova “mana” - veliki broj mladih, pa se porodičnim ljudima preporučuje da pažljivo odaberu smeštaj.

Agencije iz Srbije najčešće nude Laganas, Argasi, ali i mesta Cilivi, Alikanas, Vasilikos i Kalamaki. Najpoznatiji je Laganas, koji najradije posećuju mladi Englezi, Holanđani, Italijani, ali ne zaostaju ni Srbi. Idealan je za one koji žele prvenstveno provod, jer se tokom noći sve odigrava u jednoj ulici. Čak i oni koji žele da ostanu u sobi i spavaju, nećete moći - zbog buke koja traje do kasno u noć.

Danju se, pak, na glavnoj plaži u Laganasu nalaze taverna do taverne i mnoštvo barova, koji se razlikuju samo po boji ležaljki i suncobrana. U jednom baru dva koktela koštaju pet, a u drugom 10 evra.

Možda je mesto Agios Sostis bolje rešenje, jer ima svoju plažu ispresecanu uvalama ili stenama. Dovoljno je daleko od Laganasa, ali i dovoljno blizu da se dotle stigne za pola sata hoda. Između Laganasa i Agios Sostisa je ostrvce Kameo do koga se dolazi drvenim mostićem. Ovde su česte žurke uveče, ali još češći su dnevni provodi, pošto di-džejevi svakodnevno prave dobru atmosferu. Ulaz se naplaćuje četiri evra, ali uz ulaznicu se dobija i piće.

Na osam kilometara od Laganasa je glavni grad Zakintos, poznatiji kao Zante. Ovaj gradić nije u ponudi agencija, ali trajekt iz Kilinija dovozi prvo na to mesto i vredi ga videti, jer on jedini odiše tradicijom.

Foto: wikipedia.org, Alexignatiou

Na brdu pored luke je najviši vrh Vasilikos, odakle se pruža predivan pogled na grad. Na tom vidikovcu nalaze se brojni barovi, taverne, poslastičarnice koje se prostiru uz pešačku stazu. Ovde treba probati sladoled “kajmaki”, koji se pravi od smole četinara i služi sa sirupom od višnje.

Zakintos nije poznat po istorijskim znamenitostima, ali ovde žive kornjače, što je dokaz da je voda izuzetno čista. Ostrvo se najbolje može videti turom koja košta 20 evra. Sever, istok i jug ostrva imaju idilične pejzaže, a zapad veliki broj morskih pećina, krševitih uvala i strmih litica duž obale.

Neizostavna je čuvena plaža Navajo, na kojoj je glavna atrakcija nasukani brod. Do njega se putuje jedan sat, a prizor kvari mnoštvo brodića koji dovoze turiste. Zaljubljeni ne treba da propuste da se “pogledaju” kada budu prolazili između dve stene “koje se vole”, jer će tada zauvek ostati zajedno.

Najbolje rešenje za avanturiste je rentakar, koji nije skup, a kolima može da se ode do plaža Agios Nikolaos, Banana bič, Gerakas, Dafi (nacionalni park, gde kornjače polažu jaja), Kastiju, Roksu, Vromi, Kristi i druge.

INFO

Zakintos je udaljen dva i po sata avionom, 24 časa autobusom

Obavezno probati slatko crveno vino, musaku, plodove mora, nugate

Ne propustiti: obilazak ostrva, kupanje u pećini i gledanje kornjača pod vodom

* Izleti brodićem su 15-22 evra

* Grčka kafa, espreso 1,5 evra

* Pivo 2 evra

* Suvlaki 1 evro

* Giros 1,8-3 evra

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.