Izvor: B92

Španski restoran "El Celler de Can Roca" u Đironi na severoistoku Španije izabran je za najbolji restoran na svetu, i to u izboru prestižnog britanskog časopisa "Restaurant".

Pošto je poslednje dve godine bio drugi na listi najboljih "El Celler de Can Roca" zamenio je čelnu poziciju sa danskim restoranom "Noma" koji je bio pobednik ovog izbora poslednje tri godine.

Titulu najboljeg restorana sveta "Noma" u Kopenhagenu izgubila je posle neugodnog incidenta u februaru kada se 63 ljudi otrovalo hranom.

Restoran "Roca", koji ima tri "Mišlenove" zvezdice, vode tri brata - Đoan je zadužen za kuhinju, Đordi je poslastičar, a Hosep je zadužen za vino (glavni "somelije").

"Restoran "Roca" nagrađen je za globalnu mešavinu katalonske kuhinje, upotrebu naprednih tehnika i za izuzetno gostoprimstvo", piše u obrazloženju nagrade.

Na trećem mestu je avangardni restoran "Osteria Francescana" vlasnika Masima Boture u Modeni na severu Italije.

Sa šest uglednih restorana među prvih 50 Francuska je najzastupljenija na listi najboljih, iako prvi francuski restoran na spisku - "Arpage" u Parizu, zauzima tek 16. mesto. Lista je rezultat glasanja više od 900 kuvara, kritičara i gurmana širom sveta.

Behind the Scenes - In the Kitchen of El Celler de Can Roca from Yvonne Zagermann on Vimeo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.