Izvor: Izvor: tportal.hr, Autor: A. M.

Autor: {"id":172568,"id_news":700551,"name":"","surname":"Izvor: tportal.hr, Autor: A. M."}

Jeste li ikada pomislili da vas vaš bicikl može odvesti na put oko sveta čak i ako niste u top formi. Zapamtite da ne morate biti vrhunski sportista da biste vozili bicikl po nekim od najzanimljivijih delova sveta.

Možda i sama ideja organizovanja vlastitog prevoza na dva točka zvuči zamorno, međutim oni koji su to uradili tvrde da je vožnja biciklom najbolji način putovanja. Osim što je ekološki prihvatljiv i predstavlja kvalitetan oblik vežbe i rekreacije, bicikl pruža neverovatan osećaj slobode.

Ali pre nego što krenete na put, mnogo je stvari potrebno isplanirati pa evo nekoliko predloga o kojima svakako treba razmisliti.

Koliko želite da budete na putu?

Pre nego što se odlučite na put, obavezno odradite nekoliko kraćih izleta 'pod opterećenjem'. Premda većina blogova ili web-stranica spominju ekstremno duge biciklističke podvige, važno je shvatiti da ne treba odustati ako na raspolaganju nemate tri godine za vožnju po svetu. Uvek možete isplanirati putovanje od mesec pa čak i nedelju dana. Kao i na svakom drugom izletu, neophodno je samo uskladiti vreme i udaljenost koju želite prevaliti.

Gde ići?

S obzirom na to da je mnogo enzuzijasta godinama putovalo biciklom, ne čudi da ima pregršt mapa biciklističkih tura po gotovo svim zemljama sveta. Takve su karte vrlo korisne kada planirate svoju biciklističku avanturu. Ne zaboravite da se uvek možete odlučiti i za vođenu turu kao i da celi put ne morate da pređete na biciklu, posebno ako na raspolaganju imate malo vremena.

Ako planirate da vozite na drugom delu sveta, bicikl čak ne morate da nosite sa sobom, već ga možete iznajmiti na krajnjem odredištu. Svakako vodite računa o vremenu i godišnjem dobu u kojem planirate vožnju.

U kakvoj ste formi?

Ako dnevno želite da prevalite 70 kilometara i penjete se planinskim stazama, morate biti u pristojnoj formi i dobrog zdravlja. Ako biciklom niste često odlazili na izlete, počnite polako da lovite kilometre pre no što se odlučite za veliku avanturu. I vežbe rastezanja i snage biće od velike koristi. Ne zaboravite da ćete vožnjom vrlo brzo uhvatiti svoj ritam i svakim pređenim kilometrom biće bolje i lakše. Osim toga, vožnja prirodom toliko će vas zaokupiti da ništa drugoviše neće biti važno.

Hoteli, hosteli ili kampovanje?

Neke mape predviđaju mesta na kojima možete da spavate svakog dana biciklističkog putovanja.

Bez obzira na to kako ste dobro isplanirali svoj put, više je nego verovatno da sve neće uvek teći prema planu. Zato je neophodno da na biciklističko putovanje ponesete šator, posebno ako vozite ruralnim područjima Azije ili Afrike.

Šta poneti?

Uz biciklističku kacigu, prikladnu odeću i obuću kao i pasoš i šator na ovakvo putovanje obavezno morate poneti telefon, vodu i grickalice. Popis ostalih stvari zavisi od vremena koje ćete provesti na putu i turi koju ste odabrali. Na primer, ako ste odabrali vožnju nepristupačnim i izolovanim prirodnim područjima gde na svakom koraku neće biti kupatila i WC-a, razmislite o krajnostima poput biorazgradivog toaletnog papira. Na biciklu je, u svakom slučaju, dobro imati alat za manje popravke, pumpu i opremu za krpljenje guma.

Koliko tereta možete da nosite?

Već smo rekli da količina stvari koje morate poneti zavisi od izbora mesta gde želite da vozite. Recimo, za pustinju sa sobom morate poneti i suvu hranu i dosta vode. Da biste bili sigurni da svoj bicikl nećete preopteretiti, proverite koliku težinu može izdržati pa izračunajte idealan odnosstvari koje vam trebaju i količine koju možete 'tegliti'.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.