Izvor: Tanjug

Autor: {"id":172484,"id_news":700438,"name":"","surname":"Tanjug"}

Zimska sezona na Zlatiboru završena je uspešno i ostvareni turistički promet je na nivou prošlogodišnjeg, ocenio je direktor Turističke organizacije Zlatibor Darko Đurović.

“Tokom prva dva meseca ove godine zabeležili smo oko 250 hiljada noćenja turista na Zlatiboru, dok je svakog dana, posebno za vreme školskog raspusta, na ovoj planini boravilo 15 hiljada gostiju. Taj broj se kasnije smanjio ,ali smo u dane vikenda imali posećenost od oko 10 hiljada gostiju", ističe Đurović u intervjuu Tanjugu.

On naglašava da je zahvaljujući dobroj posećenosti u prvom delu sezone turistički promet ostao na prošlogodišnjem nivou.

Đurović ističe da je ova zima pokazala da je Zlatibor zahvaljujući ski centru Tornik postao respektabilna skijaška destinacija na kojoj gosti mogu da se skijaju preko tri meseca u toku zime.

“Skijaška sezona počela je 15. decembra i imali smo, zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje,100 skijaških dana. Dnevno na Torniku je bilo u proseku 1000, a imali smo ove zime i rekordnih 1.500 skijaša dnevno. Sve staze su bile u funkciji, a imali smo i organizovan prevoz sa Zlatibora”, kaže Đurović.

Iako je zimska sezona završena, Đurović se nada da će Zlatibor i u narednim mesecima imati dobru posećenost, jer sezona na ovoj planini traje tokom cele godine.

“Za prvomajske i uskršnje praznike očekujemo 20.000 gostiju. Kapaciteti u pojedinim hotelima već su popunjeni 90 odsto. Razlog je što ove godine raspust traje 10 dana, a Zlatibor je i tradicionalno mesto za prvomajski uranak. Svi gosti Zlatibora moći će u tom periodu da posete i Rakijadu u Šljivovici, a na Uskrs isped hrama Preobraženja organizujemo takmičenje u kucanju jajima za najmlađe”, najavljuje Đurović.

Ove godine Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina obeležavaju jubilej - 120 godina organizovanog turizma na ovoj planini.

Đurović ističe da će centralna svečanost biti organizovana 20.avgusta na dan kada je 1893. godine kralj Aleksandar Obrenović posetio Zlatibor.

Kao spomen na taj događaj, u centru Zlatibora podigao je česmu, koja se i danas tu nalazi.

“U okviru proslave jubileja organizovaćemo niz manifestacija kao što su kongresi na temu turizma na Zlatiboru, izložbe starih fotografija, koncerte, predstave. Već 12. i 13. aprila organizujemo republičko takmičenje učenika ugostiteljsko-turističkih škola. Takođe je planirano izdavanje monografije i otkrivanje spomenika kiridžiji, koji će biti preko dva metra visine i biće postavljen na Kraljevom trgu”, priča Đurović.

Direktor Turističke organizacije istakao je da se nada i da će u godini jubileja Zlatibor premašiti rekord posećenosti i brojku od milion noćenja godišnje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.