Izvor: B92

Jedna od najvećih nepogodnosti pri letenju avionom možda će uskoro biti razrešena.

Ko je ikada leteo avionom zna da je procedura pred let prava agonija: ukrcate se u letelicu, stavite ručni prtljag u gornje pregrade i pokušate da se provučete između putnika koji rade to isto - i sve na vrlo uzanom prostoru.

Međutim, dizajnerska firma Molon Labe tvrdi da je pronašla rešenje koje će istovremeno smanjiti gužvu, povećati prostor u prolazu između sedišta i ubrzati ukrcavanje.

Nova klizna sedišta navodno će uštedeti avio-kompanijama i do dva sata vremena dnevno koje potroše na smeštanje putnika.

© Molon Labe

Sistem funkcioniše tako što omogućuje krajnjem spoljašnjem sedištu da sklizne preko srednjeg i poveća prolaz sa 48 cm na 109 cm, omogućivši veći protok putnika.

Kada se svi smeste, sedišta se vraćaju u standardni položaj i „zaključavaju” se.

Molon Labe tvrdi ne samo da će ubrzati i olakšati smeštanje putnika već će rešiti i tradicionalnu „bitku” - ko će pre da zauzme zajednički naslon za ruke.

Jedina mana ovog dizajna bio bi komfor, jer izgleda da sedišta nisu dovoljno mekana i nemaju opciju pomeranja naslona, pa su možda prikladnija za kraće letove.

Prvi prototipi planirani su za novembar.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.