Izvor: B92

Dvorac Sadeli (Sudeley Castle) u Glosterširu ove godine slavi 500. rođendan Katarine Par (1512-1548), poslednje supruge Henrija VIII (1491-1547).

Katarina Par je u istoriji poznata kao poslednja od šest kraljica Henrija VIII, napaćena žena koja se udala za mrzovoljnog monarha u poslednjim danima njegovog života, kad je već bio „jednom nogom u grobu”.

Ipak, uspela je da ga nadživi - na kratko.

Katarina Par je, na neki način, bila jedna od najintrigantnijih Henrijevih žena iako nije bila požudna osvajačica poput Ane Bolin ili Katarine Hauard, politički saveznik kao Katarina Aragonska ili Ana Klevska, niti kraljeva srodna duša kao Džejn Simor.

Ali je imala veliki uticaj na često iracionalnog monarha; bila je učena i mudra žena sa sopstvenim stavovima po nezgodnom pitanju vere. Istoričar dr Dejvid Starki opisao ju je kao „kraljicu sa misijom” koja je verovatno mogla biti „jedna od najvažnijih Henrijevih kraljica”.

Taliesin Edwards/wikimedia commons

Katarina retko danas biva tema javnosti i njena priča je uvek u pozadini Henrijevih drugih živopisnijih žena.

Ipak, ove godine ona ima svoj trenutak.

2012. označava 500. godišnjicu njegon rođenja, a uspomenu na nju čuva dvorac Sadeli, ljupko imanje u zelenom Gosterširu, gde je njena priča doživela tužan kraj.

Katarina je ovde preminula septembra 1548. od komplikacija na porođaju, dok je bila u braku sa ser Tomasom Simorom (ljubavlju iz ranih dana), šest meseci nakon smrti Henrija VIII.

Imala je samo 36 godina.

Pola milenijuma kasnije, dvorac Sadeli sa nežnošću se priseća svog najpoznatijeg stanovnika i otvara vrata za proslavu Dana Tjudorovih i brojne kostimirane događaje.

Pradeep Sanders/flickr

Katarina je sahranjena u Crkvi Sv. Marije na imanju; bio je to prvi kraljevski protestantski pogreb u Engleskoj.

I sam zamak je vredan divljenja. Poslednjih 40 godina o njemu se stara ledi Elizabet Eškomb i njeno dvoje dece koja su učestvovala u restauraciji.

To je danas privatna rezidencija otvorena za javnost u određenim prilikama. Potrebno je oko 90.000 posetilaca godišnje da bi održavanje moglo da se isplati. Trenutno ih ima oko 70.000.

Ove godine u pomoć je „pritekla” i Katarina Par.

Kakav je bio kraljičin život u Sadeliju? Ne sasvim srećan. Ser Tomasa Simora su pratile glasine da je flertovao sa Katarininom pastorkom, mladom princezom Elizabetom dok je ona bila pod Katarininim starateljstvom i dok je njegova nova žena bila trudna.

Istina ili ne, tek tada 14-godišnja Elizabeta odvedena je iz Sadelija maja 1548, svgea četiri meseca pre Katarinine smrti.

Narodno predanje kaže da Katarina i dalje pohodi svoj bivši dom. Duh u vidu visoke žene u zelenoj tjudorovskoj haljini navodno gleda sa prozora i šeta vrtovima.

Ako posetite Sadeli ovih dana, možda ćete je i vi upoznati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.