Izvor: B92

Članovi sindikata preduzeća "Jadrankamen" iz Pučišća na ostrvu Braču koje je završilo u stečaju, čemu se oni protive, protestovali su na neobičan način - turiste s trajekta upoznali su sa, kako su rekli, kriminalom koji je upropastio njihovo preduzeća.

Sindikalisti na čelu s predsednikom sindikata Tončijem Drpićem, koji su zbog sprečevanja stečajne upravnice Anči Bašić da obavlja svoju dužnost, dobili obavezu da se jednom sedmično javljaju policiji u Supetru, iskoristili su svoj dolazak i upoznali turiste sa situacijom.

Turisti se nisu protivili takvoj ideji i dali su im podršku. Drpić je najavio da će organizovati šetnju sindikalista i turista pred kućama bivših članova uprave "Jadrankamena" koje smatraju odgovornima za stečaj.

"Svakih sedam dana upriličićemo takav protest sve dok se ne ukine ova nebulozna odluka splitskog suda o javljanju policiji i zabrani približavanja upravnici", rekao je Drpić nakon što su ispratili turiste uz poruku da čuvaju "buđelare" kad dolaze na Brač jer je to ostrvo lopova.

"Upriličićemo im turistički obilazak najznačajnijih lokacija zaslužnih za propast 'Jadrankamena'. Po uzoru na nekadašnje puteve narodne revolucije, ovaj novitet u našoj ponudi nazvali smo obilazak Brača stazama kriminala", kazao je Drpić.

"Jadrankamen", kompanija koja je rezala čuveni brački kamen, propao je zbog opterećenosti brojnim zauženjima, a novac izvučen.

Poverioci među kojijma su i radnici, potražuju skoro 220 miliona kuna (29,4 miliona evra). Bivši vlasnik Bruno Orešar nalazi se pod istragom, a protiv njega vodi se i jedan sudski postupak.

Za neisplaćivanje plata optužen je bivši direktor Vedran Vilović dok se Drpić i trojica sindikalista nalaze pod istragom za poziv na otpor, zbog čega im je i izrečena zabrana približavanja stečajnoj upravnici Anči Bašić na manje od 50 metara.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.